Un nou malware care îți fură informațiile face ravagii pe Google Play

Un nou malware care îți fură informațiile face ravagii pe Google Play

Google Play este recunoscut ca fiind un magazin de aplicații inferior lui AppStore, prin prisma faptului că software-ul care ajunge pe platforma Android nu este verificat cu aceeași meticulozitate ca și în cazul Apple. În ultimele zile, un virus malware a făcut ravagii printre aplicațiile gratuite de pe Google Play Store.

Numele software-ului dăunător este Xavier. El vine preinstalat pe mai mult de 800 de aplicații gratuite din Google Play și a fost deja downlaodat de milioane de ori. Xavier a fost creat pentru a pune mâna în mod ilicit pe informațiile tale personale. Malware-ul este integrat sub formă de reclame pe aplicațiile în cauză. Dacă la prima vedere el părea inofensiv, acum a evoluat în ceva mult mai periculos.

Experți în securitate spun că Xavier este acum capabil să scape de detecție, să execute linii de cod și să fure informație. Cu alte cuvinte, malware-ul este suficient de deștept pentru a scăpa de analiza programelor de securitate. El a fost dezvoltat ca să descarce linii executabile de cod și să colecteze pe ascuns datele tale personale, cum ar fi adresa de e-mail, id-ul dispozitivului tău, versiunea sistemului de operare, țara în care te afli, producătorul gadgetului, cât și operatorul tău de telefonie mobilă, notează Phonearena.com.

Cel mai mare număr de utilizatori infectați este în Asia de Sud-Est, în țări precum Vietnam, Filipine sau Indonezia. Trendul atacurilor malware din Google Play Store devine din ce în ce mai îngrijorător. Magazinul de aplicații de pe Android conține foarte multe platforme mobile infectate cu malware. Atacuri de genul lui Xavier au mai avut loc de două ori chiar în acest an. În martie, mai mult de 100 de aplicații din Play Store au încercat să infecteze dispozitive Android cu malware de Windows, iar în mai, peste 36 de milioane de astfel de device-uri au fost atacate de malware-ul Judy.

Citește și: