11 sept. 2015 | 15:39

Cum funcționează creierul celor care vorbesc mai multe limbi

ACTUALITATE
Cum funcționează creierul celor care vorbesc mai multe limbi

Motivele pentru care e important să cunoști și alte limbi în afară de cea maternă sunt evidente. Te vei adapta mai ușor în călătorii, nu vei avea nevoie vitală de subtitrări și vei face o impresie bună în eventualitatea în care îți vei folosi cunoștințele în public.

Totuși, avantajele nu se rezumă la asta, ci se pare că limbile străine au un impact și asupra funcționării creierului. Cunoașterea mai multor limbi face creierul mai flexibil. De aceea, îmbătrânirea mintală se produce mai târziu la bilingvi, iar boli precum demența sau Alzheimer apar, în medie, cu cinci ani mai târziu decât la persoanele ce vorbesc o singură limbă.

Vorbitorii unei limbi străine împrumută perspectiva vorbitorilor nativi și se concentrează pe aspectele predominante în felul lor de a comunica atunci când o fac: sunt fie mai idealiști, precum germanii, fie preciși, precum englezii.

De aceea, persoanele care vorbesc mai multe limbi își schimbă percepția asupra subiectelor de discuție în funcție de trăsăturile principale ale limbilor pe care le cunosc. Dacă limbile sunt folosite alternativ în comunicare, vorbitorul va avea, alternativ, concepții și implicații diferite în comunicare. Testați în afara țării lor, în Regatul Unit, germanii vorbitori de engleză s-au dovedit la fel de concentrați asupra acțiunii precum nativii englezi.

Abilitatea de a vorbi mai multe limbi influențează și planul emoțional. Prin urmare, exprimarea și resimțirea anumitor emoții depind de limba vorbită, iar Mia Nacamulli explică aceste avantaje în doar cinci minute, în video-ul de mai sus.