Descoperirea care le arată femeilor gravide de ce n-ar trebui să fumeze

Descoperirea care le arată femeilor gravide de ce n-ar trebui să fumeze

Sfaturile care îți spun că fumatul în timpul sarcinii este periculos au fundament foarte serios. Acest viciu o afectează pe mamă, dar mai ales pe copil.

Până acum, se știa că fumatul mărește riscul avortului spontan, sarcinii extrauterine, sarcinii premature și a sindromului morții subite la bebeluși. Un studiu de la Universitatea de Tehnologie din Sydney arată însă că fumatul poate duce la una din cele mai întâlnite dizabilități în rândul copiilor –  paralizie cerebrală.

Paralizia cerebrală este o malformație care afectează creierele în dezvoltare. Boala apare atunci când crește numărul de celule moarte din anumite regiuni ale creierului responsabile de mișcare și memorie. Cauza paraliziei cerebrale nu este cunoscută. Se crede însă că lipsa de oxigen din creierul aflat în dezvoltare poate contribui la asta. Iar aici intervine, bineînțeles, problema fumatului.

Studiul de la Universitatea de Tehnologie din Sydney arată că, atunci când mama fumează în timpul sarcinii, copilul nenăscut nu primește cantitatea necesară de oxigen. Asta poate duce la leziuni hipoxic-ischemice, care apar când celulele creierului nu primesc suficient sânge sau oxigen. De aici și până la moarte celulară în regiunile responsabile de mișcare și memorie mai este doar un pas. Această moarte a celulelor seamănă foarte mult cu ceea ce se întâmplă în creier înainte de paralizia cerebrală.

Cercetătorii vor acum să identifice mecanismele care stau la bază acestor procese, pentru a îmbunătăți sănătatea creierului bebelușilor născuți de mame fumătoare. Bineînțeles, o soluție mai logică și mai la îndemână pare ca, atunci când află că sunt însărcinate, femeile să renunțe la fumat complet. Dar lucrurile nu funcționează atât de simplu.

Echipa a reușit deja să vină cu niște strategii pentru mamele care fumează. Dacă acestea din urmă primesc un supliment pe bază de antioxidanți în timpul sarcinii, chimicalele toxice ar putea fi eliminate din organismul celui mic. În studiile precedente ale echipei, s-a descoperit că mamele care luau antioxidantul L-carnitină aveau copii a căror rinichi și sistem respirator funcționau mai bine.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: