First Tech Challenge este prima competiție națională de robotică pentru liceeni

First Tech Challenge este prima competiție națională de robotică din România dedicată liceenilor din 33 de județe din țară, care vor forma echipe și se vor confrunta ca la carte în acest weekend (25-25 martie).

Competiția prinde contur ca urmare a implicării Asociației Nație Prin Educație, dar și prin sprijinul FIRST International din SUA. Aceștia, împreună, au organizat First Tech Challenge în România, un concurs la care vor participa 800 de elevi care vor alcătui 54 de echipe. Aceștia se vor confrunta în acest weekend (25-26 martie), la sala Polivalentă, cu scopul obținerii premiului cel mare- ocazia de a participa la Campionatul Mondial de Robotică din St. Louis, SUA, din aprilie.

Din câte știm, nu a existat un proces de selecție al echipelor, fiind în acest sens un concurs deschis tuturor tinerilor interesați să participe.

First Tech Challenge este o competiție structurată pe mai multe etape: calificări, semifinale (unde vor participa primele patru echipe calificate) și finala. Înainte de începerea confruntărilor, membrii juriului vor compune un desfășurător de meciuri și vor alege în mod arbitrar cine cu cine va concura. Din câte am aflat, vor exista două terenuri de competiție și un teren de antrenament, care le va permite tinerilor să-și facă încălzirea înainte de meci și să realizeze ultimele pregătiri pentru a se asigura că mașinăria creată funcționează așa cum ar trebui.

Elevii de liceu vor alcătui echipe formate din 10-12 persoane și li se prezintă provocarea de a proiecta, construi și programa un robot cu care se vor prezenta la „desfășurarea de forțe”. Tema competiției este Velocity Vortex și aceasta stabilită anual de FIRST International, ca parte a unui program care se desfășoară la nivel global.

Liceenilor li s-a pus la dispoziție un kit de robotică, o imprimantă 3D și 8 luni de zile pentru a concepe și programa mașinăria complexă. De asemenea, organizatorii au organizat seminarii și workshop-uri prin intermediul cărora tinerii participanți să se familiarizeze cu conceptele STEM și cu domeniile legate de acestea: știință, tehnologie, inginerie și matematică.

Roboții realizați creează alianțe și se „războiesc” în arenă. Scopul jocului este ca echipele să acumuleze cât mai multe puncte cu putință, deci ele trebuie să se folosească de strategii bine puse la punct pentru a realiza acest lucru în cele două minute și jumătate, cât durează un meci.

Jocul se desfășoară după reguli bine determinate, iar încălcarea uneia dintre acestea atrage descalificarea echipei. În arenă concurează patru echipe care alcătuiesc două alianțe, iar fiecăreia îi corespunde o culoare (roșu sau albastru). Alianțele trebuie să pună la cale un plan împreună pentru a acumula un punctaj cât mai mare, depășind competiția. Cum pot face asta? În arenă putem identifica 10 bile mici (câte 5 pentru fiecare culoare) și două bile mari pe care roboții echipelor trebuie să le arunce cu dibăcie în coșurile speciale din centrul ringului, obținând puncte.

Punctele pot fi cumulate și pe alte căi. Spre exemplu, pe marginea ringului putem observa fascicule care luminează în ambele culori ale echipelor, iar roboții pot fi direcționați înspre acestea pentru a apăsa pe culoarea corespunzătoare echipei. În plus, la finalul meciului, pentru calcularea punctajului final, se iau în calcul o serie de alte elementele relevante, precum locația ocupată în ring de robot, numărul de „goluri”, dar contează foarte mult și posibilitatea de a captura mingea mare și de a o ridica de la sol.

Astăzi, în data de 21 martie, am avut ocazia să vedem îndeaproape creațiile celor patru echipe bucureștene și o scurtă simulare de lupte între forțe, în preambulul campionatului. La evenimentul organizat la Stejarii Country Club, au participat echipe de elevi de la Colegiul Național Sfântul Sava, Colegiul Național Gheorghe Lazăr și Colegiul Național Mihai Viteazul. Puteți vedea cum se desfășoară un meci în videoclipul atașat la acest articol.

Etichete: