20 nov. 2017 | 20:50

Charles Manson și filmele care îți arată viața unei minți criminale

ACTUALITATE
Charles Manson și filmele care îți arată viața unei minți criminale

Charles Manson a murit pe 19 noiembrie 2017 și a lăsat în urmă o pată neagră în istoria Americii, dar și filme și seriale inspirate din crimele sale în masă.

Charles Manson a fost un criminal în serie, care a creat un cult, cunocut drept familia Manson. Adepții lui Charles Manson au comis o serie de nouă crime în patru locații, la sfârșitul anilor ’60. În 1971 a fost găsit vinovat pentru crimă de gradul întâi și orchestrarea unor crime în masă, fiind condamnat pe viață de procurori, care au adus în discuție și un posibil război rasial pe care acesta îl plănuia.

Printre victimele adepților lui Charles Manson s-a numărat și actrița Sharon Tate, soția regizorului Roman Polanski, care a fost ucisă cu sânge rece în propria casă, alături de invitații săi, deși era însărcinată în șapte luni. Ea a fost înjunghiată de 16 ori de adepții lui Manson.

Charles a executat 45 de închisoare, în penitenciarul Concoran, din California, până pe 19 noiembrie, când a murit la vârsta de 83 de ani. De-a lungul timpului, mai mulți scenografi și regizori au avut ca inspirație istoria neagră a Americii din mijlocul  secolul XX și au creat mai multe filme și seriale. Manson și-a făcut simțită prezența și în modă, grafică, și literatură.

Manson: documentarul care-ți arată cine a fost Charles Manson

Manson este un film documentar realizat în 1973 despre Charles Manson și urmașii săi. Filmul este concentrat pe „Familia Manson” și are multe interviuri cu membrii grupului. Conține imagini video originale ale familiei Manson de la Spahn Ranch, Canyon Devil’s, ascunzătoarea Barker Ranch în Valea Morții și multe altele.

Charels Manson Superstar: interviu cu omul negru al Americii

Este un film documentar, în regia lui Nikolas Schreck, din 1989. Cea mai mare parte a documentarului a fost filmată în San Quentin Prison. Interviul este corelat cu imagini brute ale ororilor lui Manson, înainte de a fi închis, și arată o pată neagră a istoriei Americii, dominată de frică.

Viața după Manson: povestea membrilor familiei

Filmul este tot un documentar și se concentrează pe povestea unei dintre membrii familiei lui Charles Manson, Patricia Krenwinkel, implicată în crima Tate-LaBianca din 1969. În interviu, Patricia vorbește de copilărie, viața cu familia, dar și cea de după, din închisoare. Filmul a apărut în 2014 și a fost prezentat la mai toate festivalurile din întreaga lume. Filmul oferă un studiu asupra caracterului ei, care se luptă cu trecutul ei și evaluează costul alegerilor ei.

The other side of Madness aka The helter skelter murders

Producătorul Wade Williams a luat parte la procesul lui Charles, după care l-a intervievat în închisoare. În 1971, a lansat un alt fel de film despre trecutul pătat de sânge al Familie Manson. Este printre puținele filme care ating realitatea „gloriei” lui Manson, urmările și gândirea acestui criminal în serie.

The Manson massacre aka The Cult

Masacrul Manson urmează același film realistic și prezintă una dintre cele mai cunoscute evenimente din Sattele Unite. Filmul prezintă cei mai importanți membrii au cultului, care sunt descriși prin propriul comportament, atitudine și gândire.

Într-o manieră asemănătoare, prin intermediul unor reprezentări aranjate în mod necorespunzător ale unei distribuții neprofesionale care implică orgii false și ucidere fără milă, Manson Massacre are titulatura de film, cât de cât. Nu e unul dintre cele mai reușite, după recenzii, dar este unul dintre care ilustrează adevărul.

Helter Skelter

Procurorul familiei Manson a captivat publicul și a adus încasări record producătorilor, dar și diferite nominalizări la Emmy. În august 1969, Charles Manson le-a vorbit adesea membrilor familiei sale despre Helter Skelter, un război apocaliptic care provine din tensiunile rasiale dintre albi și negri. Manson și urmașii săi au fost condamnați pentru crimele care făceau parte dintr-un plan Helter Skelter.

Casa Manson

Este un film de groază din 2003 cu crime din America. Filmul acoperă viețile lui Charles Manson și familiei lui de adepți. Este un documentar în paralel între povestea fictivă și crimele familiei Manson. Filmul arată și încercările lui Charles de a înregistra un album muzical  și crimele familiei Manson, cu un accent redus asupra dramei din sala de judecata în privința procesului.

Filme sau episoade din seriale celebre mai există cu Charles Manson, pentru că niciodată nu e destul de exploatat un subiect ca viața acestui om. În American Horror Story există episoade care-l au în prim-plan pe Charles și, implicit, crimele sale și ale adepților săi.

În plus, regizorul Quentin Tarantino lucrează la un scenariu despre criminalul în serie ale lui Charles Manson, cu o distribuție puțin ciudată: Brad Pitt și Jennifer Lawrence.