Cele mai bune filme dramă care te vor pune pe gânduri

Cele mai bune filme dramă care te vor pune pe gânduri

Filmele dramă sunt din ce în ce mai apreciate și asta pentru că evidențiază, mai mult sau mai puțin, o latură ascunsă a timpurilor trecute, prezente și viitoare.

Am auzit de multe ori oameni care afirmă că filmele dramă sunt pentru depresivi, pentru cei care suferă sau mai știu eu ce. Nu, dramele oferă, de cele mai multe ori, povești de viață reale și nu puține au fost filmele care s-au inspirat și au pornit de la un fapt concret, întâmplat în zilele noastre.

În orice caz, filmele dramă sunt filmele care te fac să meditezi și care, după ce s-au terminat, încă nu-ți poți lua gândul de la ele și asta pentru că acțiunea și destinul personajelor nu sunt tocmai ușor de digerat și, mai ales, acestea sunt total neașteptate.

Când spui dramă spui filme de poveste nu filme din poveste. Dramele nu sunt puse în scenă sub forma: s-au văzut, s-au plăcut, s-au certat, s-au despărțit, s-au împăcat și s-au căsătorit, scenariu de film ușor de creat și regizat. Dramele sunt mai mult de atât iar cele șapte producții cinematografice de mai jos conturează această idee.

Cele mai bune filme dramă: Schindler’s List (1993)

Schindler’s List este o capodoperă a cinematografiei, iar asta a demonstrat-o cele șapte Premii Oscar câștigate. Filmul este o dramă ce a avut loc în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, când naziștii persecutau la greu evreii. Povestea filmului este un adevărată și îl are în prim-plan pe Oskar Schindler, membru al Partidului Nazist, care a reușit să salveze viețile a 1100 de evrei din timpul Holocaustului. Deși e greu de crezut, Schindler nu era pâinea lui Dumnezeu, ci un afemeiat care vedea în orice un minimum de profit, dar care și-a lăsat amprenta în istoria neagră a războiului. Filmul este o mărturie emoționantă despre ororile războiului și despre alterarea caracterelor umane în timp de război, moment de mântuire pentru unii și de condamnare pentru alții și se clasează în multe topuri ale celor mai bune filme dramă existente.

The Curious Case of Benjamin Button este o altfel de dramă (2008)

The Curious Case of Benjamin Button este unul dintre cele mai bune filme dramă, fiind adaptat după o nuvelă apărută în 1920, despre un om care s-a născut cu 80 de și a murit la 0 ani. Mai exact, acesta s-a născut bătrân și a murit bebeluș. Filmul dramă este plasat la sfârșitul Primului Război Mondial, în 1918, și prezintă parcursul vieții atipice a lui Benjamin Button (Brad Pitt) care încearcă să trăiască iubirile, despărțirile,amintirile, tristețea morții, întâlnirea persoanelor și locurilor nemaivăzute, dar mai ales a lucrurilor care dăinuie dincolo de timp, chiar dacă experiențele lui au loc în perioade diferite față de oricare om pe care-l întâlnește.

Pearl Harbor, o dramă care a aruncat America în mijlocul războiului (2001)

Unul dintre cele mai bune filme dramă, Pearl Harbor, îți va smulge cu siguranță câteva lacrimi. Filmul spune povestea a doi prieteni din copilărie, care împart aceleași ocupații și funcții, dar și aceeași femeie. Însă filmul se axează mai ales pe atacul aerian al trupelor japoneze asupra forțelor armate americane.

Într-o dimineață liniștită din decembrie, avioanele de luptă japoneze au brăzdat cerul, lansând un atac surpriză asupra forțelor armatei americane din Pearl Harbor, Hawaii. Această zi care a scos America din izolarea sa liniștită și a aruncat-o în plin război, schimbând cursul istoriei, este oglindită într-un film despre patriotism, pasiune și dragoste, Pearl Harbor.

Cele mai bune filme dramă: The Pursuit of Happyness (2006)

Unul dintre cele emoționante filme ale lui Will Smith, The Pursuit of Happyness spune povestea un bărbat care încearcă să supraviețuiască cu puținii bani pe care îi produce. În ciuda încercărilor de a-și menține familia pe linia de plutire, mama fiului său în vârstă de cinci ani decide să plece.

Chris, devenit acum un tată singur, continuă cu încăpățânare să caute o slujbă mai bine plătită folosindu-se de toate trucurile de marketing pe care le cunoaște. Este acceptat ca stagiar la o prestigioasă firmă de agenți de bursă și, deși nu este plătit, lucrează în speranța că la sfârșitul stagiului va obține o slujbă și va avea parte de un viitor promițător. Rămași fără niciun fel de protecție financiară, Chris și fiul său sunt în curând dați afară din apartament și obligați să doarmă în centre pentru cei fără adăpost, în stații de autobuz, toalete sau oriunde pot găsi un refugiu în timpul nopții.

Filmul dramă este și un film extrem de motivațional, care arată că, indiferent de situații și obstacolo, cumva o scoatem la capăt. The Pursuit of Happyness ocupă un loc favorabil în lista cu cele mai bune filme dramă sau motivaționale și nu degeaba a aviut parte de nominalizări și premii.

Memoirs of a Geisha, o dramă a femeilor japoneze (2005)

Memoirs of a Geisha este o dramă care prezintă evoluția și inițierea unei fetițe de doar nouă ani. În 1929, Chiyo, o fetiță dintr-un sat japonez, este vândută unei gheișe din Kyoto, care o supune unor tratamente și pedepse dure și asta pentru că este geloasă pe frumusețea ei naturală.

După ce aproape și-a pierdut orice speranță că va duce o viață ca orice fetiță de vârsta ei, Chiyo este salvată de rivala lui Hatsumono, care o învață tot ce știe și o ajută să capete toate aptitudinile sociale de seducție, dar și artistice. Însă, odată cu cel De-al Doilea Război Mondial, Japonia este amenințată, iar Chiyo luptă pentru viața ei.

The Exorcism of Emily Rose, o dramă horror adevărată (2005) 

Filmul este o dramă horror a unei tinere de doar 19 ani, posedată de demoni. În 1999, Vaticanul a revizuit pentru prima dată în 400 de ani textul oficial al ritualului de exorcizare. Printr-o decizie extrem de rară, Biserica Catolică a recunoscut în mod oficial posedarea demonică a unei tinere de la facultate, de 19 ani, acest lucru fiind transpus într-un film povestit în secvențe retrospective.

Exorcizarea este urmată de un proces împotriva preotului acuzat de neglijență, după ce acesta a supus-o unor ritualuri de exorcizare care, se presupune, că i-ar fi adus moartea. Filmul este inspirat dintr-un caz adevărat.

Topul celor mai bune filme dramă se întinde cu mii de producții cinematografice care au apărut de-a lungul timpului și care au fost, mai mult sau mai puțin, inspirate. În orice caz, cinefilii doritori de puțină dramă în viața lor ar trebui să arunce un ochi peste cele șapte recomandări și asta pentru că fiecare film în parte scoate în evidență o realitate crudă a vremurilor trecute sau prezente.