Cele mai bune filme inspirate din viața reală din care ai ce învăța

Cele mai bune filme inspirate din viața reală din care ai ce învăța

Filmele inspirate din fapte reale sau care pleacă de la o povestea reală sunt printre cele mai căutate filme și asta pentru că oferă lecții de viață și de istorie.

Criticii se plâng adesea de lipsa ideilor „originale” de la Hollywood. Și în timp ce filmele bazate pe evenimente din viața reală ar putea fi considerate din punct de vedere tehnic o altă categorie de conținut „reciclat”, atunci când sunt plasate în mâinile regizorului și actorilor potriviți, adevărul poate fi mult mai convingător decât ficțiunea.

În cele mai multe cazuri, filmele inspirate din lumea reală sunt motivaționale și psihologică, acțiunea prezentată având un conținut moral sau etic ridicat. În orice caz, filme inspirate din viața reală nu sunt urmărite neapărat cu scop educativ, ci de divertisment.

Hachiko: A Dog’s Story îți arată devotamentul adevărat

Toți îl știu pe Hachiko, cel mai jucăuș, dar mai ales cel mai devotat câine din istorie. Povestea patrupedului a adus multe lacrimi în ochii cinefililor. Recunosc, nu m-am oprit la o singură vizionare, îl urmăresc de câte ori am ocazia și, cu toate că l-am văzut de câteva ori, parcă tot îmi lasă un gust amar la sfârșit.

Remake al filmului japonez Hachiko Monogatari, din anul 1987, și inspirat dintr-o poveste reală, petrecută în Japonia în prima parte a secolului al XX-lea, drama Hachiko: A Dog’s Story urmărește relația specială, apărută spontan între un profesor universitar și un câine pe care îl găsește pe stradă și îl duce în casa lui.

Ani de-a rândul, loialul animal Hachiko își însoțește în fiecare dimineață stăpânul la stația de cale ferată și îl așteaptă în fiecare seară la aceeași oră și în același loc să se întoarcă de la serviciu. Până într-o zi, când stăpânul are un atac de cord și moare, dar câinele continuă să-și arate devotamentul mergând timp de nouă ani în același loc să-l aștept. Hachiko dă tuturor o lecție de iubire și devotament, cum niciun om nu ar putea-o da.

The Social Network, povestea adevărată a Facebook-ului

Regizorul David Fincher și scenaristul Aaron Sorkin ne dezvăluie momentul în care a fost creat Facebook, cel mai revoluționar fenomen informatic de socializare de la începutul acestui nou secol. Filmul conturează lupta dintre creație și distrugere, o luptă relatată din mai multe perspective. Filmul pornește de pe coridoarele universității Harvard, conducându-ne apoi până în birourile de la Palo Alto. În mijlocul acestui tumult se află Mark Zuckerberg, strălucitul student de la Harvard care a conceput un website ce părea să redefinească peste noapte relațiile dintre oameni.

Într-o noapte cu multă băutură, din octombrie 2003, după ce se ceartă cu prietena lui, Mark intră ilegal în rețeaua de calculatoare a universității și creează un site cu o bază de date în care să le includă pe toate fetele din campus, apoi afișează două poze una lângă alta, pentru a-i întreba pe cei ce-l accesează, care dintre ele e mai sexy. El își botează creația cu numele de Facemash. The social network pleacă de la o întâmplare reală, a ceea ce astăzi se numește Facebook, gigantul social, prezent pe întreg mapamondul.

Pearl Harbor, unul dintre cele mai bune filme despre război

Pearl Harbor este un film care are la bază o poveste adevărată din timpul celui De-al Doilea Război Mondial, când Statele Unite intră forțate în mijlocul războiului, după ce japonezii lansează un atac aerian surpriză asupra forțelor armate americane din Pearl Harbor, Hawaii.

Una dintre cele mai negre zile din istoria Americii este ecranizată în jurul evenimentelor din 7 decembrie 1941, însă prezintă și povestea de dragoste a doi prieteni care iubesc aceeași fată. Evenimentele petrecute după atacul aerian japonez, decide soarta celor trei, sub umbra războiului.

Cele mai bune filme inspirate din realitate: All the President’s Men

Filmul este o ecranizarea a cărții scrise de doi jurnaliști, Bob Woodward și Carl Bernstein, care relatează scandalul de presă Watergate, responsabil de demisia președintelui Richard Nixon, aflat la al doilea mandat.

În 1972, doi reporteri de la Washington Post, intră pe firul unei povești incendiare. În urma unei spargeri la Hotelul Watergate, se descoperă că oamenii președintelui american au pus sub ascultare opoziția. PE lângă acestea, nici campania de realegeri nu este tocmai curată, fondurile ei provenind din surse suspecte. Cei doi jurnaliști investighează cazul și apelează la tot felul de mijloace, pentru a scoate la iveală secrete și dezvăluiri, care-l pun pe Nixon la colț.

Selma, povestea adevărată a nedreptății

Selma este un film care ecranizează cel mai bine lupta și susșinerea Mișcării pentru Drepturile Civile ale persoanelor de culoare din America. Martin Luther King s-a afirmat poate cel mai mult în această mișcare care nedreptățea negrii și a luptat neîncetat pentru a le face dreptate.

Nimic nu l-a putut opri, nici măcar amenințările cu moartea care s-au năpădit asupra familiei sale și nici măcar închisoarea. Selma, prezintă dorința lui de a face dreptate și dedicarea cu care a  organizat și a condus marșuri împotriva discriminării rasiale.

Personajele centrale ale filmului vor fi Martin Luther King, soția sa, Coretta Scott King, și Președintele Lyndon B. Johnson, povestea concentrându-se pe relația dintre King și Johnson, dar și asupra celor trei incursiuni din oraș Selma (Alabama) către Montgomery, în 1965, pentru a se obține susținerea Mișcării pentru Drepturi Civile.

Filme inspirate din realitate: The Pianist

Bazat pe memoriile pianistului W. Szpillmann, Pianistul este povestea adevărată a unui strălucit pianist polonez, care, datorită originii sale evreiești este forțat ca pe timpul ocupației naziste a Poloniei să ducă o viață de fugar, pentru a scăpa de deportare.

Filmul lui Roman Polanski prezintă o atmosferă apăsătoare și de neînchipuit a iadului nazist. „Pianistul” este o capodoperă a cinematografiei ce rămâne tipărită în sufletele oamenilor prin secvențele încărcate de emoții, ce sugerează tragismul perioadei respective, precum și prin chinurile la care au fost supuși evreii din pricina regimului nazist.

The Queen

Moartea Prințesei Diana a avut urmări dure pentru monarhul Regatului Unit, Regina Elisabeta a II-a. Prințesa Diana a fost, fără îndoială, cea mai cunoscută femeie din lume, iar moartea ei a fost pusă pe umerii Reginei de către britanici, aceasta fiind nevoită să se retragă între zidurile Castelului Balmoral. Pentru că nu înțelege reacția neașteptată a publicului și este incaabilă să aibă un dialog cu acesta, Regina încearcă să câștige ușor, ușor, simpatia și încrederea lumii

Filmele inspirate din povești de viață adevărate sunt unele dintre cele mai reușite filme existente în cinematografie. Ideea că personajele au existat, că acțiunea a rămas în istoria lumii, că situațiile inedite motivează oamenii și nu-i doboară face ca ecranizarea acestora să fie îndrăgită de critici și nu numai.

Filme inspirate din lumea reală, cu istorie în urmă, au existat dintotdeauna și vor continua să existe, atât timp cât vor exista scenariști, regizori și producători, care își asumă riscul că ceea ce fac iese din tiparul clasicului.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: