16 oct. 2017 | 12:37

Ce se întâmplă cu un fidget spinner folosit de astronauți în spațiu

ACTUALITATE
Ce se întâmplă cu un fidget spinner folosit de astronauți în spațiu

Chiar dacă nebunia fidget spinner-ului a trecut pe Pământ, în spațiu lucrurile și trendurile ajung mai greu și durează mai mult.

Astronautul Randy Bresnik de la NASA, care se află în prezent la bordul unei nave spațiale din cadrul expediției 52/53, a realizat un videoclip în care le-a arătat colegilor cum se joacă cu spinner-ul în spațiu. El efectuează o serie de trucuri cu această jucărie, pretinzând că o rotește în diferite direcții, în timp ce spinner-ul plutește prin microgravitație.

Mai mulți membri ai echipajului au încercat spinner-ul. Cea mai bună parte din videoclip este, bineînțeles, că vedem cum centrifuga plutește în aer și continuă să se rotească. În video poți vedea cum jucăria plutește pe un fundal al Pământului, așa cum se vede prin ferestrele cupolei ISD.

Astfel, s-a dovedit că microgravitația face ca un spinner să se comporte diferit, față de cum se comportă în mod normal. În mod obișnuit, fixezi partea centrală cu degetele, în timp ce îl pui în mișcare și se rotește foarte ușor, datorită bilelor mici încapsulate în inelele de la capete. În funcție de model, există și rulmenți cu bile în centrul spinner-ului.

Cu cât acțiunea este mai ușoară, cu atât este mai mică frecarea, iar jucăria se poate roti mai mult timp. În spațiu, partea centrală se oprește mai greu. Deși ai crede că spinner-ul din spațiu nu se mai oprește, există câteva acțiuni care-l face în cele din urmă să încetinească.

Dacă ești curios și vrei să vezi ce se întâmplă dacă rotești un spinner într-o cameră fără aer, poți să urmărești acest video.