De ce e Facebook de vină pentru „robotul“ care și-a creat propria limbă

De ce e Facebook de vină pentru „robotul“ care și-a creat propria limbă

Auzim deseori de pericolele evoluției algoritmilor de inteligență artificială, dar cei de la Facebook s-au confruntat recent cu un episod desprins din I, Robot.

În urmă cu aproximativ o săptămână, Elon Musk atrăgea atenția asupra riscurilor evoluției necontrolate a algoritmilor de inteligență arificială. Tot atunci, îl critica într-un mod direct pe Mark Zuckerberg de la Facebook pentru că avea o înțelegere limitată a riscurilor derivate din AI. Nu a trecut mult timp de la respectivul episod și s-a dovedit că exista o fărâmă de adevăr în afirmațiilor ofensatoare ale lui Musk.

Cei de la Facebook au fost nevoiți să desființeze un proiect de inteligență artificială după ce acesta și-a inventat propria sa limbă utilizată pentru comunicare între modulele proiectului. Evenimentul a fost mediatizat la nivel internațional și a speriat un pic membrii presei, deși la baza problemei s-a aflat, ca de obicei, o greșeală umană. Totodată, merită reținut că cei doi boți nu aveau alte sarcini decât comunicarea. Ideea era să dezvolte un chatbot capabil să învețe din interacțiuni umane cum să intermedieze cereri de la oameni și aceștia să nu-și dea seama că, în spate, e un algoritm.

Dhruv Batra, un cercetător de la Georgia Tech care vizita laboratoarele de cercetare Facebook AI, a putut vedea la prima mână ce s-a întâmplat. Batra a explicat că problema realizării propriului limbaj a plecat de la faptul că programatorii din spatele acelui proiect au uitat să includă în faza incipientă de programare o recompensă pentru utilizarea limbii engleze. Astfel, inteligența artificială ar fi fost motivată să se rezume la o limbă pe care o înțeleg și oamenii.

Cei de la Facebook nu au făcut publice prea multe detalii despre situația inteligenței artificiale care și-a creat propriul limbaj, dar în acest moment face o treabă foarte bună în a ne pregăti pentru viitor. În altă ordine de idei, este posibil ca cei de la Facebook să fi desființat proiectul din cauză că nu și-a atins scopul.

Citește și: