14 aug. 2017 | 16:51

Facebook, interzis în China, supără chinezii printr-o aplicație de test

ACTUALITATE
Facebook, interzis în China, supără chinezii printr-o aplicație de test

Facebook, ca multe alte servicii online occidentale, nu funcționează în China, dar oficialii americanii se pare că au lansat totuși o aplicație mobilă în teritoriu.

Datorită procedurilor agresive de cenzură implementate în China, internauții din teritoriu sunt nevoiți să găsească alternative aprobate de stat pentru Facebook, Twitter, Google, YouTube și nu numai. Acestea există și funcționează foarte bine. Problema ține de oficialii din Silicon Valley. Aceștia caută să apeleze la tot felul de tertipuri pentru a activa în cea mai mare piață online din lume cu scopul de a-și spori profitul.

În ceea ce-i privește pe cei de la Facebook, rețeaua socială omonimă a fost interzisă în China încă din 2009. În contextul în care caută să-și sporească miliardele de utilizatori, era evident că Mark Zuckerberg va căuta soluții pentru a intra mai mult sau mai puțin oficial în teritoriul asiatic.

Conform unui raport al celor de la New York Times, în mod neoficial, Facebook a publicat o aplicație de mobile în China. Aceasta este intitulată Colorful Ballons și, deși nu incorporează o legătură evidentă cu îndrăgita rețea socială, are foarte multe în comun cu aplicația Moments. Pentru a înșela sistemul și a trece peste rigorile cenzurii chineze, nu există in-app nici un element de branding care să trădeze asocierea cu Facebook.

„Am spus de mult timp că suntem interesați de China și dedicăm timp pentru a înțelege și a învăța mai multe despre țară în diverse moduri”, a declarat un purtător de cuvânt al Facebook pentru New York Times.

Ca referință, aplicația cu pricina figurează ca fiind dezvoltată de Zhang Jingmei, un dezvoltator care a participat la cel puțin o întâlnire între oficialii chinezi și Mark Zuckerberg. Este de asemenea posibil ca Jingmei să se afle pe lista angajaților Facebook sau să ocupe o poziție de consilier pe probleme orientale. În orice caz, va fi interesant de aflat adevăratul motiv al lansării aplicației în China, în ce mod colectează date pentru Facebook și cât va dura până va fi ștearsă.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele