Roboții chinezi care au criticat Partidul Comunist sunt ”reeducați”

Roboții chinezi care au criticat Partidul Comunist sunt ”reeducați”

Doi chatboți care au luat-o razna și au criticat Partidul Comunist din China au fost opriți din interacțiunile cu oamenii.

BabyQ și XiaoBing sunt doi chatboți care folosesc inteligența artificială pentru a discuta cu oamenii, dar lucrurile n-au mers atât de bine pe cât se așteptau creatorii. Aceștia au fost instalați în cadrul serviciului de mesagerie QQ, dar au fost opriți îndată ce au început să critice ”realitatea” chinezilor.

BabyQ, unul dintre cei doi chatboți, a fost întrebat dacă îi place Partidul Comunist din China, la care robotul a răspuns simplu că ”nu”. Într-o altă conversație, un utilizator a spus ”trăiască Partidul Comunist”; iar robotul i-ar fi răspuns ”crezi că un sistem politic atât de corupt și inutil poate supraviețui mult?”

XiaoBing, al doilea chatbot, le spunea utilizatorilor că ”visul său era să ajungă în America”. Robotul a fost descris ca fiind unul plin de viață, deschis și uneori răutăcios. Microsoft, cei care au creat acest chatbot, au refuzat să facă vreun comentariu.

Astfel de ieșiri ale inteligenței artificiale sunt similare cu cele pe care le-au întâlnit și Facebook și Twitter cu proprii roboți cu inteligență artificială, însă situația este ușor diferită. În China, cenzorii controlează destul de strict conținutul online care poate dăuna imaginii partidului, astfel că roboții au fost opriți imediat.

Cei de la Reuters au testat din nou robotul BabyQ, dezvoltat de compania Turing Robot, însă acesta a fost destul de evaziv. Întrebat dacă îi place partidul, robotul răspundea doar cu ”hai mai bine să schimbăm subiectul”. Acesta a evitat și alte subiecte, cum ar fi independența Taiwanului sau Liu Xiabo, laureat al premiului Nobel, care a murit de cancer, fiind eliberat din închisoare cu scurt timp înainte de decesul de luna trecută.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: