Extratereștrii ar putea să ne semene mai mult decât am vrea

Extratereștrii ar putea să ne semene mai mult decât am vrea

Suntem obișnuiți cu extratereștri marca Hollywood, monstruoși și desprinși din cele mai urâte coșmaruri, însă un nou studiu ar putea arăta că ne sunt mai asemănători decât am crede.

Extratereștrii ar putea fi construiți după aceleași procese și mecanisme care ne-au modelat pe noi, precum selecția naturală și evoluția către o formă mai puternică. Studiul din spatele teoriei, realizat de Universitatea Oxford, a fost publicat în International Journal of Astrobiology.

Sam Levin, cercetător la Departamentul de Zoologie de la Oxford, a explicat cât de grele sunt predicțiile referitoare la extratereștri. A spus că studiul oferă o nouă perspectivă asupra extratereștilor – una evoluționară. Dacă extratereștri sunt ca noi, aceștia vor fi trecut printr-o serie de evenimente cunoscute drept tranziții majore. Acestea apar când un grup de organisme separate evoluază într-un organism de rang mai înalt – de exemplu, atunci când celulele devin organisme multicelulare. Pentru ca aceste tranziții să se întâmple, sunt necesare condiții extreme.

Deși nu putem fi siguri dacă extratereștrii sunt bipezi sau dacă au ochi, putem estima totuși cum ar arăta. Presupunând că extratereștrii au trecut prin tranziții majore –  ca cele care au dus la complexitatea speciilor pe pământ -, putem spune că este un nivel de previzibilitate a evoluției care i-ar face să arate ca noi, a explicat Levin.

El pornește de la premisa că la extratereștri există o ierarhie de entități care cooperează pentru a produce un extraterestru. La fiecare nivel ar exista mecanisme menite să elimine conflictul, să mențină cooperarea și să asigure continuitatea organismului. Poate că în univers există alte sute de mii de planete locuibile, poate că nu. Dacă, totuși, nu suntem singuri, măcar știm mai multe despre cum ar arăta posibilii noștri vecini.