Iisus cu secrete: „capsula timpului”, ascunsă în simbolul creștinismului

Un preot din Spania din secolul XVII a găsit o nișă destul de inteligentă pentru a păstra și ascunde un mesaj destinat viitorului, adică nouă.

Preotul a băgat un bilețel în care descrie oamenii și activitățile vremii într-o statuie cu Hristos răstignit, numită Cristo del Miserere. Nota a fost scrisă de Joaquín Mînguez, preot al Catedralei Burgo de Osma, în 1777. În document este descris sculptorul statuii, Manuel Bal, epsicop la Osma, și notează că acesta a sculptat ale cinci statui pentru altarul principal al bisericii, pe lângă frumoasa statuie în care a ascuns biletul.

El a descris viața de atunci, inclusiv numele regelui, Carlos al III-lea, și evenimentele vremii. Astfel, am aflat că activitățile oamenilor erau, în special, cele agricole (cultivarea de grâu, secară, orz, ovăz sau struguri), cele mai frecvente boli erau malaria și febra tifoidă, iar cele mai populare activități distractive erau cărțile, jocurile cu mingea sau cele de bar.

Statuia se afla la biserica Santa Águeda din Sotillo și a fost luată de acolo pentru restaurare. Documentul are peste 200 de ani și era împăturit într-o cârpă, fiind o adevărată „capsulă a timpului”, destinată să rămână ascunsă sute de ani. Astfel, documentul relevă că el a fost lăsat în mod conștient și intenționat acolo, ca noi să aflăm despre ei. Statuile cu diferite divinități sunt cele mai frecvente obiecte antice, care ascund asemenea artefacte.

În 2014, s-a descoperit că statuia lui Hristos din Mexic, din secolul XVIII, are dinți de om, iar, în 2015, cercetătorii au anunțat că au găsit cadavrul unui călugăr în interiorul unei statui chinezești cu Buddha, veche de 1.000 de ani. Până la urmă, e bine să existe astfel de simboluri fie și doar pentru astfel de ascunzători.

Etichete: