Cum rulezi Windows 98, Linux, FreeDos sau Windows 1.01 în browser

Cum rulezi Windows 98, Linux, FreeDos sau Windows 1.01 în browser

Dacă vrei să vezi în câteva minute de unde a început istoria sistemelor de operare Microsoft, învață cum rulezi Windows 98 sau Windows 1.01 în browser.

Datorită faptul că am avut ocazia să interacționez cu PC-uri de la o vârstă foarte fragedă, am simțit la prima mână evoluția sistemelor de operare, indiferent dacă a fost vorba de Windows, Linux sau Mac OS X. Poate nu am dedicat atât de mult platformelor UNIX pe cât mi-aș fi dorit, dar cu siguranță nu am ratat nici o versiune de Windows. Dacă primul tău PC a fost cu Windows 8 sau Windows 10, primele SO-uri create de Microsoft merită experimentate măcar pentru a vedea de unde a început totul.

În modul tradițional, este destul de dificil să mai instalezi sau să rulezi acum un sistem de operare clasic. Chiar și dacă optezi pentru o mașină virtuală, trebuie să mai găsești un kit de instalare funcțional de pe acea vreme. Nu este exclus nici să ai parte de câteva experimente eșuate până găsești setările potrivite în mașina virtuală pentru ca lucrurile să funcționeze ca unse. Mai ușor ar fi să afli cum rulezi Windows 98 în browserul tău preferat, de pe orice platformă. Iar dacă te-ai plictisit de `98, poți încerca Windows 1.01, bătrânul DOS sau o versiune clasică de Linux.

În mod previzibil, întregul proiect nu necesită decât să accesezi câteva linkuri, dar având în vedere efortul din spate, merită avut în vedere cine s-a ocupat de această inițiativă nobilă. Totul a fost realizat în JavaScript și NodeJS de către un programator ce se ascunde în spatele pseudonimului Fabian pe GitHub. El a creat un emulator de arhitectură X86 pe care ulterior a putut crea proiecte mai complexe. Partea cea mai fascinantă este că eficiența cu care a fost scris codul se reflectă într-o performanță surprinzătoare a oricărui sistem de operare. Windows 98 este probabil cele mai complex SO pe care îl puteți încercat din cele disponibile și nu vă oprește nimeni să desenați ceva în Paint sau să faceți un joc de Minesweeper. Amatorii de Linux, vor putea experimenta Linux 3 sau KolibriOS, dacă vor să facă un tutorial sau să învețe ceva nou fără un efort prea mare.

Cum rulezi linux în browser

Cum rulezi Windows 98 sau Linux în browser

Pe pagina sa de Github, Fabian detaliază o mare parte din efortul investit în acest proiect și îți oferă toate uneltele de care ai nevoie pentru realizarea propriului emulator X86. Dacă nu te simți atât de creativ, poți folosi aceste link-uri directe pentru a ajunge rapid la ce te interesează.

Fiecare link va iniția încărcarea automată a sistemului de operare din titlu fără nici o intervenție suplimentară. Destul de importante pentru interacțiunea cu fiecare platformă sunt cele câteva butoane de deasupra. Dacă vrei să apeși pe CTRL + ALT + Delete în Windows 98, există un buton pentru asta marcat Send CTRL-Alt-Del. De reținut sunt butoanele Save State și Load State. Acestea îți permit să lucrezi câteva ore pe oricare dintre sistemele disponibile online, să salvezi ce ai lucrat și, peste câteva zile, folosind butonul Load State, să continui ce ai început prin încărcea unui fișier bin de pe PC-ul personal.

Astfel de particularități demonstrează faptul că nu vorbim doar de niște animații desfășurate în browser ci de sisteme de operare complexe și complete în care pot fi rulate programe și realizate diverse proiecte. Există și un buton Go Fullscreen, pentru momentele în care vrei să te pierzi complet într-un SO de acum câteva decenii. Dimensiunea o ajustezi cu butonul Scale, în cazul în care rezoluția de 800 x 600 sau 1024 x 768 este infimă pentru desktopul tău actual.

Citește și: