Cum creezi un stick USB bootabil pentru Windows, Linux, OS X, MS DOS

Cum creezi un stick USB bootabil pentru Windows, Linux, OS X, MS DOS

Pentru că foarte puţini dintre noi mai lucrează cu CD-uri, trebuie să ştiţi cum puteţi crea un bootabil pentru a instala orice sistem de operare.

stick usb bootabil os x ms dos windows ubuntu linux

a fost întotdeauna o operaţiune relativ simplă. Cea mai complicată noţiune pe care trebuie să o aveţi în vedere, de cele mai multe ori, este legată de definirea unor partiţii. Înainte de aceasta, prioritară este însă obţinerea unui mediu de instalare. În mod uzual, aţi fi apelat la un CD sau DVD. Acea soluţie nu mai este însă valabilă într-un secol dominat de ultrabook-uri, hibride şi alte sistem portabile care vin fără o unitate optică. Ca urmare, a mai rămas opţiunea utilizării unui stick USB pentru a îndeplini exact aceeaşi operaţiune.

În principiu, acest tutorial se aplică şi pentru crearea de carduri SD bootabile, dar, pentru că este mult mai probabil să aveţi la îndemână un stick USB, în continuare voi face referinţe aproape exclusiv către acest mediu de stocare.

Mai jos, voi descrie în detaliu cum puteţi instala, pornind de la o imagine de CD sau DVD, orice sistem de operare. Multe dintre soluţiile prezentate se aplică în mai multe scenarii, există însă câteva situaţii în care sunt cele mai bune. Totul este să aveţi în vedere faptul că nu e suficientă copierea fişierelor de pe un disc pe un stick de memorie. Sunt necesare programe specializate sau diverse linii de comandă. Ca un mic detaliu, aproape de fiecare dată, ce aveţi pe respectivul stick USB sau card SD se va şterge.

Stick usb bootabil create-bootable-usb-drive-from-linux-iso

O distribuţie Linux dintr-o imagine ISO

Cei de la Canonical, creatorii Ubuntu, recomandă folosirea utilitarului Universal USB Installer, descărcabil gratuit de aici. Acesta funcţionează de minune pe sistemele cu Windows şi vă poate crea stick-uri USB dintr-o varietate foarte mare de distribuţii. Interfaţa este foarte simplă. Nu trebuie decât să vă descărcaţi kitul de instalare al OS-ului de care aveţi nevoie în format ISO, să bifaţi din lista aplicaţiei numele respective distribuţii şi, printr-un click pe browse, să alegeţi fişierul descărcat anterior. După ce aţi trecut prin aceste etape şi aţi ales litera aferentă stick-ului USB, cu un click pe ,,Create” aţi demarat crearea stick-ului bootabil.

O unealtă alternativă pentru aceeaşi operaţiune este UNetbootin. Descărcabil de aici, acest utilitar are avantajul de a rula la fel de bine pe Windows şi pe Linux. Dacă aveţi deja instalat Ubuntu, printre utilitarele incluse în acest sistem de operare se numără şi Startup Disk Creator, o soluţie foarte facilă pentru aceleaşi activităţi. Stick usb bootabil write-img-file-to-usb-drive-or-sd-card-on-windows

O distribuţie Linux dintr-o imagine IMG

Unele distribuţii de Linux sunt disponibile pentru descărcare doar în format IMG, în loc de ISO. Acest tip de fişiere RAW trebuie scrise direct pe un mediu de stocare USB. Pentru asta, puteţi folosi Win32 Disk Imager. Descărcabil de aici, acest utilitar funcţionează atât pentru a inscripţiona conţinutul unui IMG pe un stick USB, cât şi pe un SD. Tot ce aveţi pe mediul de destinaţie se va şterge. Deşi este puţin probabil să folosiţi această funcţie, tot Win32 Disk Imager vă permite să creaţi un fişier IMG din conţinutul unui card sau stick de memorie.

Utilizatorii de Linux pot folosi o linie de comandă foarte simplă pentru îndeplinirea acestei sarcini. Cu un stick USB sau card SD conectat la PC, deschideţi o fereastră de terminal şi introduceţi această comandă, fără ghilimele ,,sudo dd if=/home/user/file.img of=/dev/sdX bs=1M”. Nu trebuie decât să înlocuiţi în comandă /home/user/file.img cu locaţia exactă a fişierului IMG sursă. De asemenea, /dev/sdX este calea spre stick-ul de memorie pe care trebuie să o personalizaţi în funcţie de ce aveţi voi în sistem.

Dacă greşiţi şi rămâne introdusă partiţia voastră de boot, riscaţi să v-o corupeţi cu conţinutul imaginii de CD, context în care computerul nu va mai porni.

Stick usb bootabil create-bootable-usb-drive-from-windows-8-or-8.1-iso-file

Windows 7 dintr-un ISO

În urmă cu ceva timp, cei de la Microsoft au creat un utilitar foarte simplu de folosit cu numele de Windows 7 USB/DVD download tool. Acesta poate fi descărcat de pe website-ul Microsoft şi funcţionează atât pentru a crea stick-uri USB sau SD-uri bootabile, cât şi DVD-uri. Ca un mic detaliu, acest utilitar nu funcţionează decât cu imagini ISO originale, nemodificate, ce provin de la Microsoft. Dacă nu aveţi un astfel de ISO, îl puteţi descărca direct folosind link-urile de mai jos. Pentru a le folosi, la instalare veţi avea nevoie de un cod de licenţă. Dacă nu-l aveţi, Windows-ul instalat va expira în 30 de zile.

Utilitarul celor de la Microsoft este de genul Next-Next-Finish. În prima etapă alegeţi sursa în format ISO, în a doua etapă alegeţi mediul de stocare de destinaţie, USB Device sau DVD, iar în a treia etapă aşteptaţi câteva minute până se încheie procesul.

Stick usb bootabil create-windows-8-usb-flash-drive-or-iso-file

Windows 8 şi Windows 8.1 dintr-un cod de licenţă

Dacă aveţi o cheie de instalare pentru , puteţi descărca mediul de instalare direct de pe website-ul celor de la Microsoft. În acest mod puteţi obţine un ISO utilizabil ulterior sau puteţi crea direct un stick USB bootabil. Pentru întregul proces a fost creată o pagină web intitulată sugestiv Upgrade Windows with only a product key. Descărcaţi de acolo un utilitar de câţiva MB, introduceţi codul vostru de licenţă şi urmaţi cei doi, trei paşi, bifând realizarea unui ,,USB flash drive”.

Nu uitaţi că sunt coduri diferite pentru instalarea Windows 8 şi Windows 8.1. Dacă nu aveţi un cod pentru versiunea mai recentă de Windows, cel mai bine ar fi să instalaţi Windows 8 şi după aceea să faceţi upgrade gratuit la Windows 8.1. Aceasta este metoda recomandată şi suportată de Microsoft.

Windows 8 şi Windows 8.1 dintr-un ISO

În cazul în care aveţi deja un ISO cu Windows 8 sau WIndows 8.1 pe care vreţi să-l folosiţi la instalarea sistemului de operare de pe un stick USB, pentru crearea mediului de bootare, funcţionează la fel de bine utilitarul Windows 7 USB/DVD download tool. Nu trebuie decât să alegeţi în prima etapă ISO-ul pe care îl aveţi disponibil şi să urmaţi aceeaşi paşi pe care i-am detaliat mai sus.

stick usb bootabil create-bootable-dos-usb-drive

Stick USB cu DOS

Chiar dacă suntem în 2014, nu este exclus să aveţi nevoie de un stick USB cu DOS pentru update de BIOS sau pentru actualizarea firmware-ului unei componente hardware, gen placă video. Rufus este un utilitar gratuit pentru această operaţiune ce poate fi descărcat de aici. Rufus foloseşte FreeDOS, o versiune open source a popularului sistem de operare ce vă permite să rulaţi orice program de DOS de care aţi avea nevoie.

Utilitarul în sine este foarte simplu de folosit. Îl porniţi cu un stick USB conectat pe care îl alegeţi ca destinaţie în partea de sus a ferestrei, în câmpul Device. În rest, bifaţi toate funcţiile precum în captura de ecran de mai sus, mai ales partea cu ,,Create a bootable disk using FreeDOS” şi faceţi click pe Start.

Stick usb bootabil create-mac-os-x-installation-usb-drive-with-diskmaker-x

Stick USB bootabil cu Mac OS X

Cel mai recent OS X, Mavericks, poate fi descărcat gratuit din Mac AppStore. Pentru a trece respectivul fişier pe un stick USB aveţi două opţiuni. Puteţi folosi o linie de comandă în terminal, de forma ,,createinstallmedia” sau, mai intuitiv, puteţi folosi utilitarul DiskMaker X, descărcabil gratuit tot din AppStore-ul de Mac sau de aici.

Dacă vă încântă mai mult varianta complicată, în primul rând trebuie să fi descărcat OS X Mavericks. Pentru a verifica dacă îl aveţi descărcat, ar trebui să apară în Applications cu numele de Install OS X Mavericks. După această etapă, totul se rezumă la o linie de comandă pe care vă recomand să o copiaţi, fără ghilimele, exact cum o vedeţi mai jos.

,,sudo /Applications/Install\ OS\ X\ Mavericks.app/Contents/Resources/createinstallmedia –volume /Volumes/Name –applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ Mavericks.app –nointeraction”

Singura modificare pe care trebuie să o faceţi pe sistemul vostru este să înlocuiţi cuvântul Name, îngroşat mai sus, cu numele stick-ului USB exact aşa cum apare în Finder. Nu este exclus să poarte numele de Untitled, dacă a fost formatat recent, dar poate fi redenumit în orice.

Stick-ul proaspăt creat poate fi folosit pentru a instala cea mai recentă versiune de OS X pe orice Mac sau pentru a actualiza un sistem cu o versiune mai veche a sistemului de operare creat de Apple. Deşi OS-ul în sine este gratuit, cu un astfel de memory stick scăpaţi de timpi îndelungaţi de descărcare.

Stick usb bootabil create-bootable-usb-drive-for-windows-on-mac

Dintr-un ISO cu Windows pe Mac

Cea mai bună metodă pentru a rula Windows pe Mac implică sistemul BootCamp inclus în OS X. Acest utilitar, accesibil din secţiunea Utilities din Applications, vă trece prin toate etapele necesare realizării unui stick USB bootabil. În plus, cel mai important avantaj este că Boot Camp vă va trece conţinutul unui ISO cu Windows 7, Windows 8 sau Windows 8.1 pe stick şi vă va include pe acelaşi mediu de stocare şi toate driverele de care aveţi nevoie pentru ca lucrurile să meargă ca unse pe MacBook-ul vostru cu Windows. De asemenea, nu uitaţi că pentru a intra înapoi în OS X aveţi nevoie de utilitarul Boot Camp instalat pe Windows.

Stick-ul USB cu Windows realizat prin intermediul asistentului Boot Camp poate fi folosit pentru a instala Windows pe orice Mac, dar nu şi pentru a instala Windows pe un PC.

Ce trebuie să mai ştiţi?

Toate utilitarele descrise mai sus foarte intuitive. Mare problemă este că s-ar putea să nu le ştiţi numele, să nu ştiţi la ce folosesc, care sunt cele mai bune pentru scenariul vostru sau de unde le puteţi descărca. Răspunsul la toate aceste întrebări îl găsiţi mai sus.