Cum afli nivelul de zgomot din împrejurimi cu o aplicație de Android [VIDEO]

Cum afli nivelul de zgomot din împrejurimi cu o aplicație de Android [VIDEO]

Dacă ai emoții că stai într-un mediu foarte gălăgios, ar fi bine să șfii cum afli nivelul de zgomot din împrejurimi folosind o aplicație gratuită de Android.

Sunt foarte multe situații în care te-ai putea obișnui cu un zgomot ambiental sau cu un anumit nivel de gălăgie. Asta nu înseamnă că este normal să suporți un nivel ridicat de poluarea fonică. În plus, același mediu poate deranja foarte tare un copil mic sau orice altă persoană. Când vine vorba de bebeluși, aceștia au sensibilitatea crescută la zgomote și ar fi bine să faci tot posibilul să le asiguri o ambianță liniștită, mai ales pe timpul nopții.

Deoarece sunetele reprezintă o unitate de măsură cuantificabilă, pentru a-ți forma o părere avizată despre gravitatea situației cu care te confrunți, cel mai bine ar fi să înveți cum afli nivelul de zgomot din împrejurimi. După ce te lămurești, poți compara valorile obținute cu graficul de mai jos. Acesta îți afișează valorile măsurate în partea stângă și, în partea dreaptă, timpul de expunere după care ar trebui să-ți faci griji în privința auzului tău.

grafic expunere la decibeli

În acest scop, există foarte multe aplicații de mobil care îți măsoară zgomotul ambiental. Multe dintre ele sunt însă contra cost, iar aplicația pe care am testat-o, face o treabă foarte bună și e absolut gratuită. Poartă numele de Deciber și poate fi descărcată din Google Play folosind acest link.

Din momentul în care ai pornit-o, aceasta îți va cere accesul la cameră. Motivul are legătură cu faptul că, în permanență, pe fundalul aplicației vei vedea ce vede camera. În plus, îți va fi afișat numărul de decibeli în timp real, un minim și un maxim din momentul în care ai pornit programul. În colțul din dreapta jos, se vede frecvența sunetului la care ești expus în acel moment măsurată în Hz. În mijlocul ecranului se vede data curentă și ora exactă. Aplicația nu oferă nici o opțiune suplimentară de configurat și nu face nimic mai mult decât să vă afișeze informațiile descrise mai sus.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: