Înmormântarea va fi mai scumpă decât să fii înghețat

Înmormântarea va fi mai scumpă decât să fii înghețat

Înghețarea creierului în speranța de a fi trezit la viață ulterior va fi mai ieftină decât tradiționala înmormântare, cel puțin în viitor.

Prețul tehnologiilor de criogenie a corpului uman scad cu 50% odată la fiecare 18 luni, conform lui Mark Hall, fondatorul Stem Protect, prima bancă de celule stem din Marea Britanie. Hall crede că înmormântările vor ieși din uz, prin reducerea suficient de mult a prețurilor, și asta are la bază principiul economic care spune că toate prețurile scad la jumătate la fiecare 18 luni, când vine vorba de tehnologie.

“Suntem obișnuiți să facem glume despre capete înghețate când murim și bineînțeles că toată lumea știe că Walt Disney a făcut-o – adeseori acesta este singurul punct de referință“, a spus Hall. “Și, desigur, deși nu suntem la punctul în care să putem aduce pe cineva înapoi la viață după această procedură, credem că e foarte aproape“.

Banca de celule stem al cărei fondator este Hall are în stoc celulele pe care oamenii de știință le folosesc pentru a recrea toate tipurile de țesut. Celulele stem sunt folosite pentru cercetare și pentru combaterea efectelor anumitor boli. Deși criogenia nu intră în serviciile oferite de Stem Protect, compania folosește aceeași tehnologie pentru a conserva 125.000 mostre de celule stem pentru 75.000 familii.

Criogenia și tehnologiile aferente ei vor deveni un produs mainstream, dacă Hall are dreptate. Pentru ca întregul proces să fie posibil, persoana trebuie să fie deja moartă, iar înghețarea să aibă loc în primele 25 de minute de la moarte. O companie rusă, denumită KrioRus, a luat-o deja înainte laboratoarelor americane cu o ofertă de înghețare a creierului uman pentru circa 11.000 de euro și de înghețare a corpului uman pentru aproximativ 33.500 de euro. Compania KrioRus are adepți în Marea Britanie, printre care un pensionar, un profesor de medicină și un om de știință.

Dacă prinipiul recunoscut de experții de pe Wall Street și amintit de Hall, conform căruia prețurile tehnologiilor se înjumătățesc la fiecare 18 luni, se aplică și în cazul criogeniei, s-ar putea ca urmașii noștri să afle de înmormântări doar din manualele de istorie. Totuși, dacă acest proces de ieftinire continuă, înghețarea și trezirea corpului ar putea să coste mai puțin decât ceremoniile standard abia în 250 de ani. Sau în circa un secol, dacă suntem optimiști.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: The Sun
Etichete: