19 iun. 2017 | 07:54

Creatorii WannaCry par să fie din Coreea de Nord, conform autorităților britanice

ACTUALITATE
Creatorii WannaCry par să fie din Coreea de Nord, conform autorităților britanice

Deoarece este foarte greu să identifici creatorii unui virus precum WannCry, au trecut câteva săptămâni până când serviciile secrete britanice au dat vina pe Coreea de Nord.

Conform unui raport publicat în urmă cu câteva zile de către ZDNet, serviciile secrete britanice au stabilit în urma unei analize elaborate că în spatele atacului WannaCry s-a aflat un grup de hackeri ce activează sub umbrela guvernului Nord Coreean. Într-un timp foarte scurt, respectiva infecție a afectat 300.000 de sisteme din fiecare colț al mapamondului. Țările Europene au fost cele mai afectate, dar au existat probleme majore și în Statele Unite ale Americii, Rusia și China. Întâmplarea face că nici un grup de hackeri nu a ieșit la interval pentru a se mândri cu realizarea WannaCry.

Surse apropiate de autoritățle de la Londra au confirmat pentru ZDNet existența unei legături clare între WannaCry și Coreea de Nord. Întrebați în mod direct dacă poate confirma sau infirma această informație, oficialii NCSC s-au ferit să dea un răspuns fără echivoc.

Lăsând la o parte acest detaliu, experții în cibernetică de la NCSC sau National Cyber Security Centre din Regatul Unit se pare că au obținut mai multe informații care leagă hackerii Lazarus Group de periculosul ransomware. Această confirmare indirectă vine la scurt timp după ce autoritățile americane au ajuns la o concluzie similară vizavi de Coreea de Nord.

Spre deosebire însă de americani, britanicii au fost foarte reticenți în a publica un raport oficial pe marginea acestei opinii. Momentan, în interiorul organizației există un nivel moderat de încredere vizavi de implicarea guvernanților de la Pyongyang.

Indiferent care sunt vinovații din spatele WannaCry, motivul din spatele efortului nu este foarte evident. Conform unui studiu publicat la scurt timp după izbucnirea infecțiilor, hackerii nu au reușit nici măcar să câștige prea mulți bani din acest gest cu repercusiuni la nivel global.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele