Chirurgul care visează la un transplant uman de cap a creat un șobolan cu două capete

Chirurgul care visează la un transplant uman de cap a creat un șobolan cu două capete

Sergio Canavero este cunoscut pentru faptul că vrea să devină primul chirurg din lume care să efectueze un transplant de cap. El tocmai a mai făcut un pas important, dar sinistru, în această direcție. 

Controversele din jurul procedurii de transplant de cap imaginate de Sergio Canavero sunt deja cunoscute de câțiva ani. Procedura este una atât de ciudată, încât multă lume a crezut că totul este o simplă farsă sinistră, dar savantul nu dă înapoi de la planurile sale.

În ciuda problemelor științifice și morale din jurul acestei operații, Canavero îi dă înainte și a mai făcut o demonstrație în acest sens.

După ce, anul trecut, chirurgul italian a decapitat un câine doar pentru a-i reatașa coloana vertebrală (unul dintre marile obstacole ale unui transplant de cap este refacerea legăturilor din coloana vertebrală), anul acesta el a prezentat un alt studiu sângeros.

Alături de chirurgul Xioping Ren, Canavero a reușit să atașeze capul unui șoarece pe corpul unui șobolan, păstrând ambele capete. Echipa a repetat procedura de mai multe ori, reușind să creeze o serie întreagă de șobolani cu două capete, potrivit Business Insider.

Majoritatea animalelor din studiile ciudate ale lui Canavero nu au supraviețuit mai mult de câteva zile. Șobolanii cu două capete au trăit, în medie, aproximativ 36 de ore după terminarea intervenției, iar despre câinele folosit pe post de cobai anul trecut nu se știu foarte multe lucruri.

Anul trecut, Canavero se lăuda presei că ar fi reușit un transplant de cap la o maimuță dar, chiar dacă sună promițător, același lucru i-a reușit și lui Robert White, în anii ’70. Pentru transplantul din 2016, Ren a răcit creierul la -15oC pentru a proteja țesutul nervos de deteriorare, în timpul transplantului de cap. Canavero pretinde că maimuța a supraviețuit procedurii fără traume neurologice de orice fel, dar animalul a fost eutanasiat la doar 20 de ore din „rațiuni etice”.

Scopul lui Canavero și al lui Ren nu este de a ține animalele în viață cât mai mult timp, ci de a demonstra că anumite limitări și obstacole ar putea fi depășite și în cazul unui transplant de cap uman. Canavero spune că țelurile lui sunt nobile și că procedura ar putea salva vieți.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: