Când va fi efectuat primul transplant de cap și care sunt riscurile unei asemenea operații

Când va fi efectuat primul transplant de cap și care sunt riscurile unei asemenea operații

Unul dintre cele mai interesante zvonuri din ultimele luni a fost cel legat de primul transplant de cap din istorie.

În urmă cu ceva timp, vestea că în curând o persoană ar putea fi supusă unui transplant de cap a reușit să tragă atenția întregii lumi. Evident, majoritatea oamenilor s-au îndoit imediat de șansele de succes ale unei astfel de intervenții chirurgicale. Experimente în această privință au fost realizate chiar și în anii ’50, atunci când un chirurg rus a reușit să atașeze un al doilea cap pe corpul unui câine. De asemenea, în anii ’70, un chirurg american a reușit să transplanteze capul unei maimuțe pe corpul alteia.

Toate încercările din trecut au eșuat

De fiecare dată, problema a fost aceeași: cercetătorii nu au reușit să atașeze măduva spinării din corp de cea din cap. Medicina nu progresase încă atât de mult încât să fie posibilă atașarea diverșilor nervi între ei. Astfel, maimuța cu cap transplantat a avut nevoie de aparate speciale pentru a fi ținută în viață, fiind incapabilă de a respira singură. Aceasta a murit după doar nouă zile din cauza faptului că organismul său a respins noul cap.

Mai mult decât atât, unii au sugerat chiar că întreaga situație ar putea fi, de fapt, o campanie de marketing foarte reușită. Site-ul Kotaku a scris pe larg despre această teorie care sugerează că, de fapt, că doctorul Canavero ajută la promovarea jocului ”Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain”.  Totul a început pe forumul NeoGAF, unde un utilizator a arătat cât de bine seamănă Canavero cu un personaj din joc.

Un alt indiciu ar fi faptul că Valery Spiridonov, voluntarul care ar urma să primească transplantul, este expert în efecte speciale și supervizează dezvoltarea jocurilor video. Mai mult, Canavero a vorbit despre transplantul de cap în cadrul unui eveniment TED susținut în Cipru. Tot în Cipru se desfășoară și una dintre scenele care îl implică pe doctorul din joc.

Cum va fi efectuat primul transplant de cap

În ciuda acestor zvonuri, operație se va desfășura, după cum spun cei de la Gizmodo, în luna decembrie a anului 2017. Valery Spiridonov, voluntarul care ar urma să primească transplantul, suferă de pe urma unei afecțiuni denumită boala Werding-Hoffmann. Operația ar decurge în felul următor: în primul rând, capul și corpul ar urma să fie răcite pentru a încetini procesul de moarte a celulelor. Apoi ar urma procesul de tăiere: mai întâi vor fi tăiate capul care trebuie transplantat și cel care trebuie înlăturat, iar vasele de sânge importante vor fi conectate cu ajutorul tuburilor. Apoi vor fi secționate coloanele vertebrale și atașate.

Pentru a ușura procesul, se va folosi polietilenglicol în această zonă și în injecțiile care vor fi administrate mai târziu. Mușchii și pielea vor fi legate, iar pacientul va sta în comă pentru câteva săptămâni, timp în care măduva spinării va fi stimulată cu ajutorul unor electrozi pentru a întări legăturile dintre nervi. În cazul în care corpul respinge capul, se vor administra medicamente imunosupresoare. În cazul în care polietilenglicolul nu funcționează, s-ar putea apela la celule stem sau membrană stomacală. În total, Canavero estimează că va fi nevoie de cel puțin 36 de ore pentru a efectua procedura. Desigur, rămân problemele de ordin etic asociate cu o asemenea operație, prea puțin discutate până în prezent.

Citește și: