Fotografiile care îți arată că locurile de lângă Cernobîl nu sunt atât de sinistre

Fotografiile care îți arată că locurile de lângă Cernobîl nu sunt atât de sinistre

Dezastrul de la Cernobîl va rămâne ca o pată neagră în istoria omenirii, asta e clar. Câteva imagini, însă, îți arată că locurile din apropierea centralei nu sunt atât de sinistre.

Prîpiat, odată un oraș de 40.000 de oameni, este la o distanță foarte mică de la Cernobîl, în interiorul zonei de excludere. Cernobîl, locul celui mai mare dezastru nuclear din istorie este acum o destinație turistică, ceea ce naște un semn mare de întrebare: dacă oamenii se aventurează să viziteze locul sinistru, cât de adevărate sunt fotografiile din online cu locul exploziei?

Turiștii pot cumpăra suveniruri din acest loc, deci este clar că nici cele mai grave dezastre tehnologice ale omenirii, care au ucis mii de oameni și au afectat sute de mii, nu poate scăpa de comerț. Excursiile spre Cernobîl există de peste 15 ani și oferă o viziune fascinantă într-un capitol întunecat al istoriei noastre colective, dar și oportunități de fotografiere. Marketingul desfășurat de unele companii de turism poate juca un rol important asupra elementului de pericol, dar atâta timp cât nu ignori ghidul turistic, vizitele în zona de excludere sunt destul de sigure.

Turismul închis, turismul care se concentrează în jurul morții și tragediei, oferă educație și divertisment. Mai interesant este „adevărul” discutabil al oricăror fotografii care apar în zona de excludere. Potrivit istoricului balcanic Darmon Richter, totul ar putea să nu fie așa cum pare. O mare parte a site-ului, sugerează el, se află într-o stare de declin atent gestionată, prin care imagistica perpetuează „un mit popular care pictează Pripyat ca o capsulă de timp profundă”.

Desigur, numărul de păpuși de jucărie împrăștiate pare puțin cam ciudat, iar șansele de a rămâne tot ce a fost scăpat în ziua evacuării sunt foarte mici. Vizitatorii nu călătoresc printr-un oraș abandonat, ci un oraș menținut ca un parc tematic.

[readmore]

După cum remarcă Richter, seturile de televizoare perfect poziționate, numărul imposibil de măști de gaz și nenumărate postere de propagandă par a fi o oportunitate extraordinară de fotografiere.

Implicațiile sunt puțin ciudate, dar oferă o perspectivă asupra culturii vizuale contemporane. Volumul imens și popularitatea imaginilor apărute din Prîpiat și-a creat propria versiune a orașului, aproape că o separă de realitate. Ceea ce apare nu este mai puțin autentic decât orice altceva: nu există niciun „adevărat” Prîpiat care așteaptă să fie descoperit sub această mare de imagini.

 

 

Citește și:
Sursa: Fstoppers