28 mart. 2017 | 11:16

Cercetătorii reprogramează celulele umane asemenea unui calculator

ȘTIINȚĂ
Cercetătorii reprogramează celulele umane asemenea unui calculator

Pentru că celulele sunt la bază calculatoare miniaturale, cercetătorii găsesc o modalitate prin care să spargă codul de la baza lor pentru a le controla.

Celulele sunt la bază calculatoare miniaturale. Trimit și primesc input și produc un output. Dacă bei un frappucino, crește nivelul de zahăr din sânge, iar celulele tale pancreatice primesc mesajul cuvenit și produc mai multă insulină. Procesele simple de la nivelul organismului ne arată că și corpul funcționează pe baza unor algoritmi preciși. În acest context, nu e de mirare că cercetătorii încearcă de mult timp să spargă acest algoritm și să controleze procesele care se produc în corpul uman, iar, recent, unii au și reușit să facă acest lucru, conform Wired.

Specialiștii au programat celulele umane să respecte 109 seturi diferite de instrucțiuni logice. Cu ceva mai mult progres tehnologic, ei ar putea chiar să determine un răspuns exact al celulelor, făcându-le să răspundă la anumite indicii și răspunsuri din mediu pentru a lupta eficient cu bolile.

Celulele pot executa aceste instrucțiuni, folosindu-se de proteine numite enzime genetice de recombinare ADN, care taie, fuzionează sau repoziționează segmente ale ADN-ului. Cercetătorii au găsit o modalitate de a modifica activitatea acestor celule, iar cele mai simple instrucțiuni logice pe care le pot imprima sunt cele care interzic un răspuns la factorii din mediu.

Pentru a testa dacă pot sparge într-adevăr algoritmul pe baza căruia celulele funcționează, aceștia au programat celulele să se aprindă la comanda lor. De fiecare dată când o celulă conținea o anumită proteină din ADN, ea nu va produce o proteină albastră fosforescentă care o va aprinde. Dar atunci când celula nu conținea enzima, cercetătorii au programat-o să se aprindă. Deși procesul este la bază unul destul de simplu, aceștia susțin că celulele pot urma și instrucțiuni mai complicate, ținând cont de condiții mai complexe.

Acestă realizare a cercetătorilor are numai beneficii pentru domeniul medical și va permite detectarea cu mai multă ușurință a unor boli și probleme ale organismului. Spre exemplu, aceștia pot programa celulele să se aprindă atunci când identifică o proteină asociată cu anumite boli. Nu doar că acestea vor avea capacitatea de a detecta enzimele și celulele problematice, dar vor putea fi programate chiar și să le distrugă într-un mod ceva mai sofisticat și mai controlat.

Lucrurile nu sunt atât de simple. Deși au reușit această performanță incredibilă de a construi cele 109 de circuite genetice funcționale, posibilitatea de a controla în totalitate celulele din organism este ceva mai îndepărtată, mai ales că asta ar presupune să spargi un cod format pe parcursul a 3 miliarde de ani de evoluție, și care se află într-o continuă modificare.