O proteină ar putea elimina unele dintre efectele îmbătrânirii

O proteină ar putea elimina unele dintre efectele îmbătrânirii

O proteină are posibilitatea de a inversa o serie dintre efectele cauzate de îmbătrânire, conform uni nou studiu.

Ideea că ”sângele tânăr” ar putea elimina o serie dintre aspectele îmbătrânirii poate suna ciudat, dar realitatea vine de la o echipă de cercetători din Germania, de la University of Ulm.

Aceștia au examinat modul în care ”sângele bătrân” poate fi întinerit și consideră că asta ar putea combate o serie de efecte ale îmbătrânirii. Pentru a reuși asta, aceștia au descoperit o proteină capabilă de a spori numărul de celule stem din sânge, acestea comportându-se precum celulele stem din corpurile tinerilor.

Celulele stem în vârstă au o serie de avantaje, prezentate de dr. Hartmut Geiger, co-autor al studiului. ”Acestea oferă mai puține celule roșii, dar și mai puține celule care oferă imunitate împotriva infecțiilor. Acestea au și tendința de a produce leucemie”, spune doctorul, citat de digitaltrends.com. Acesta spune că celulele stem tinere pot inversa o parte dintre aceste efecte.

În experimentele făcute pe șoareci, Geiger și echipa sa au descoperit că șoarecii în vârstă au un nivel scăzut de osteopontină, proteina care a fost testată ulterior pe celulele stem din sânge.

Celulele stem prelevate de la șoareci în vârstă au fost incubate cu proteina osteopontină, apoi au fost reintroduse în corpurile șoarecilor. Cercetarea este încă la început de drum, dar ne sugerează deja că osteopontina ar putea oferi suportul necesar celulelor stem, astfel încât acestea să poată fi revigorate.

Momentan, echipa lucrează la un medicament care conține osteopontină, dar și o altă proteină care ajută la activarea celei dintâi, iar testele clinice cu pacienți ar putea urma în viitorul apropiat.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: