Cel mai avansat iris artificial se comportă asemenea unui iris uman

Cel mai avansat iris artificial se comportă asemenea unui iris uman

Cercetătorii au conceput un iris artificial care imită capacitățile irisului uman și răspunde în același fel schimbărilor de luminozitate.

Irisul uman poate ajusta mărimea pupilei în funcție de natura fluxului luminos sau de distanța la care se află obiectul privit, și face toate aceste modificări în mod automat, fără ca tu să le conștientizezi. Deși obiectivul camerei foto este construit pentru a imita într-o oare care măsură irisul uman, el nu se reglează automat. Capturile pe care le realizezi cu ajutorul aparatului de fotografiat se bazează pe mecanisme complicate de control, care împiedică supraexpunerea.

Însă irisul artificial, dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea de Tehnologie din Tampere, din Finlanda, se poate ajusta în mod automat în funcție de luminozitate. Grupul de cercetători de la Smart Photonic Materials a dezvoltat irisul folosindu-se de un elastomer sensibil la lumină. Echipa s-a folosit de tehnici speciale pentru a plasa moleculele materialului lichid cât mai precis pe suprafața irisului artificial. Această metodă este similară celei folosite în realizarea televizoarelor cu LCD, pentru a îmbunătăți unghiul și contrastul, dar este utilizată și pentru realizarea ecranelor telefoanelor mobile, scrie Engadget.

Irisul artificial se aseamănă foarte mult cu o lentilă de contact, iar centrul său se deschide și se închide în funcție de cantitatea de lumină care lovește suprafața sa.

Echipa de cercetători speră să dezvolte această tehnologie pentru a realiza un dispozitiv biomedical. Însă până se va ajunge la acest pas, specialiștii trebuie să îmbunătățească sensibilitatea irisului creat, în așa fel încât acesta să se poată adapta chiar și celor mai mici schimbări de luminozitate. În plus, dispozitivul trebuie să fie conceput să funcționeze inclusiv în medii apoase.

Citește și: