Sonda Cassini ne arată planeta Saturn cum nu am mai văzut-o niciodată

În ultimele săptămâni, s-a discutat foarte mult despre călătoria sondei Cassini în jurul planetei Saturn, iar NASA a publicat un colaj de imagini capturate de ea.

Niciodată nu s-a apropiat o navă spațială de planeta Saturn precum Cassini. Această sondă transmisă în spațiu de cei de la NASA a avut o călătorie de aproximativ 13 ani pentru a intra în zona inelelor planetei Saturn, pentru a trece de ele și a se apropia cât mai mult de suprafața efectivă a planetei. O parte semnificativă a acestui efort a fost capturată chiar de sondă, iar imaginile au ajuns de curând online.

Nu mai puțin de o oră de cadre statice au fost transformate de cei de la NASA într-un colaj video ce a ajuns postat pe YouTube. Cele mai multe dintre ele au fost imortalizate în timpul unei scufundări la viteză mare printre inelele gazoase ale planetei.

Clipul începe cu primele secvențe din efortul de plonjare către suprafața planetei undeva în zona polului nord al planetei. În practică, evenimentul efectiv s-a produs săptămâna trecută. Călătoria continuă spre sud și putem vedea de aproape norii care acoperă cea mai mare parte a planetei. În total, călătoria a început de la aproximativ 72.000 de kilometri deasupra planetei și s-a finalizat la aproximativ 6700 de kilometri altitudine. Din cauza vitezei foarte mari de deplasare dinspre finalul căderii, se poate vedea o schimbare a încadrării imaginilor. Fenomenul s-a produs deoarece a fost activat un scut protector.

În altă ordine de idei, sonda Cassini se află pe ultima sută de metri din întreaga sa călătorie. În total, după drumul parcurs până deasupra inelelor din jurul planetei, nava spațială a celor de la NASA a realizat 22 de tururi în jurul orbitei. Experiența sondei se va încheia la mijlocul lunii septembrie, când se va prăbuși pe suprafața Saturn. Până atunci însă, vom mai vedea multe imagini, iar sonda va analiza atmosfera planetei și va face numeroase măsurători.

Alexandru Puiu
07:25 05.05.2017
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video