Boeing are de gând să fabrice avioane de pasageri hipersonice

Boeing are de gând să fabrice avioane de pasageri hipersonice

Boeing s-a săturat de lentoarea avioanelor actuale și privește cu nerăbdare spre viitorul apropiat. Compania americană crede că avioanele hipersonice vor fi standardul în următorii 15-20 de ani și spune că va lua măsurile necesare pentru a nu rămâne în urmă. După eșecul Concorde, care a fost singurul avion supersonic de pasageri, niciun producător de aeronave nu s-a mai aventurat pe tărâmul necunoscut al vitezelor uriașe.

În trecut, cursele supersonice operate de Concorde între Londra și New York, sau între Paris și New York, erau foarte scumpe iar costurile de mentenanță pentru celebrele avioane erau extrem de ridicate. Practic, cursele nu rentau financiar iar avioanele erau recunoscute ca unele foarte imprevizibile din punct de vedere tehnic și se stricau foarte des. Cu toate că semnele indică contrariul, Boeing e de părere că în viitorul apropiat va fie nevoie de avioane și mai rapide decât defunctul Concorde.

Boeing se așteaptă ca aeronavele de pasageri ale viitorului să călătorească cu viteze de peste 6000 de kilometri pe oră și să atingă Mach 5. Acestea ar urma să fie aproape exclusiv destinate segmentului premium de pasageri, la fel ca și Concorde, și să reducă durata unei deplasări foarte lungi la o fracțiune din timpul necesar. Cu alte cuvinte, dacă o cursă între New York și Shanghai durează în prezent 15 ore, cu un avion hipersonic aceasta ar dura aproximativ două ore.

Pe hârtie, planul Boeing sună excelent. Persoanele care se vor grăbi foarte tare și care vor dispune de resursele financiare necesare vor fi mai mult decât bucuroase să-și rezerve bilete la bordul curselor operate cu ajutorul aeronavelor hipersonice ale viitorului. Operatorii Air France și British Airways au mizat în trecut pe Concorde iar rezultatele au fost dezastruoase. Nu au fost capabili să facă profit de pe urma avionului supersonic și au fost nevoiți să decomisioneze aparatele de zbor de acest tip din dotare, notează CNBC.

Citește și:
Etichete: