Boeing se va ocupa de realizarea unui nou avion supersonic de mers în spațiu

Cei de la Boeing au o experiență foarte vastă în realizarea de aeronave, dar nu se așteptau mulți să preia proiectul realizării unui avion supersonic de mers în spațiu.

Lansarea de sateliți în orbita pământului reprezintă o activitate foarte importantă. Până de curând însă, aceasta dura foarte mult, și nu prea au existat aeronave care să facă o treabă bună în spațiu doar pentru a reveni ulterior pe pământ cu scopul relansării cu un colet similar. Cu alte cuvinte, lansarea sateliților a fost și continuă să fie o activitatea extraordinar de scumpă.

Alternativa ar putea veni de la DARPA și Boeing. Cele două companii lucrează de mult timp la o navă spațială cu un grad sporit de eficiență. Dacă proiectul va fi unul încunat de succes, sateliții s-ar putea reflecta subit în costuri mai mici pentru toate autoritățile implicate.

Inițial, doar numele celor de la Darpa a fost asociat proiectului, dar se pare că tocmai a fost încheiat un contract cu Boeing pe marginea materializării visului. Rezultatul final ar trebui să fie un avion spațial hipersonic de ultimă generație. În particular, compania specializată pe aeonautică va asambla noul avion, dar va fi responsabilă și de definirea anumitor particularități avansate de design care le-au dat probleme inginerilor DARPA. Proiectul poartă numele XS-1 și pleacă de la un design preliminar înaintat de Boeing autorității americane în urmă cu câțiva ani.

Vizavi de produsul efectiv, Boeing XS-1 va fi un avion hypersonic reutilizabil ce nu va avea nevoie de pilot. Aceasta va funcționa similar cu o dronă. Înainte să fie folosită în misiuni, până în 2020, aeronava va fi implicată într-un set de 10 de lansări ce se vor desfășura în zile succesive. XS-1 nu va fi un avion tradițional și nici un vehicul convențional de lansare, ci o combinație între cele două. Dacă lucrurile merg cum și-au propus cei de la DARPA, costurile acestei activități de lansare pentru sateliți ar trebui să fie de 10 ori mai mici pe termen lung.

08:33 25.05.2017
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video