Cum te ferești să nu iei țeapă de Black Friday

Cum te ferești să nu iei țeapă de Black Friday

Black Friday e la câteva săptămâni distanță și e timpul să-ți pui la punct cardul, preferințele și, mai ales, planul pe care vrei să-l urmezi. Îți trebuie un plan, tocmai de aceea am făcut un ghid care să te ajute să te ferești de țepe și false reduceri.

Black Friday 2017 va fi la finalul lunii noiembrie, pe 17, dată pe care eMAG a anunțat-o și, fiind atât de mare, o vor urma majoritatea celor din retail. Deși magazinul va ține doar o zi perioada de reduceri, urmează un weekend plin în care, foarte probabil, va avea campanie suplimentară de reduceri. Alții vor avea pe o perioadă mai lungă, cum ar fi evoMAG, de exemplu, care a anunțat că face asta timp de trei runde, pe toată luna noiembrie.

eMAG, de exemplu, promite aproximativ două milioane de produse în ofertă. „De la an la an, Black Friday este un fenomen din ce în ce mai spectaculos. Plecând de la succesul Black Friday de anul trecut ne-am pregătit în ultimele 10 luni și vom avea oferte foarte bune pentru tot ceea ce își doresc clienții“, a declarat Tudor Manea, General Manager eMAG, când a fost anunțată data oficială. Anul acesta marchează a șaptea ediție a celui mai așteptat eveniment cu oferte și reduceri a anului, așa că trebuie să fii cât mai pregătit.

Un Black Friday trebuie planificat din timp

Nu puține sunt cazurile în care intri într-un magazin să-ți cumperi ceva, dar mai vezi și alte produse pe care ți-ar plăcea să le deții, așa că dai iama în ele. De Black Friday tentațiile sunt mult mai mari, pentru că prețurile sunt mai mici și te gândești că faci o investiție pe termen lung. Tentația e și mai mare pe internet. Ce trebuie să știi e că nu ai nevoie de toate produsele pe care le vezi reduse de Black Friday. Da, în anumite cazuri, reducerile pot fi atât de mari, încât poți să-ți cumperi ceva de care nu ai neapărată nevoie și să le ignori pe cele utile.

Așadar, nu e nimic greșit în a-ți face o listă din timp și să mergi direct la țintă. La fel de bine e și să ai un folder cu bookmark-uri în browserul preferat.

De asemenea, trebuie să fii atent la escrocii care profită de vâlva din jurul evenimentului. După ce ți-au furat ochii cu produsul mult dorit, vei fi tentat să-ți dai datele de pe card, în schimbul unor produse pe care nu le vei primi niciodată. Așadar, află care este ziua în care retailerii tăi preferați dau startul cumpărăturilor și ignoră toate mailurile sau mesajele care-ți promit marea cu sarea înainte de termenul stabilit.

Mai mult, pentru cumpărăturile de Black Friday, fii atent la magazine și alegele doar pe cele care dețin certificate SSL. Unele adrese ale magazinelor online încep cu HTTPS, unde pictograma unui lacăt îți spune că pagina accesată este securizată. Mai bine să fii sigur, decât să regreți. Magazinele apărute peste noapte nu sunt de mare ajutor, evită-le.

Sunt reduceri de Black Friday, dar nu peste tot și nu la tot

Dacă ai pus ochii produsul dorit și, cel mai important, util, e bine să te documentezi. De Black Friday e bine să compari prețurile dintr-un magazin și cu alți retaileri. Pe internet există mai multe comparatoare de prețuri, ca Price.ro sau Compari.ro, cu ajutorul cărora poți vedea dacă alți comercianți au prețuri mai mici la același produs sau categorie de produse.

Nu numai prețurile ar trebui comparate, ci și calitatea produsului. De multe ori, raportul calitate – preț nu reflectă neapărat realitatea și poți găsi produse bune, cu caracteristici asemănătoare și la prețuri mult mai mici. Cu cât știi mai multe informații în legătură cu anumite produse, cu atât îți cresc șansele de a face alegerea corectă când de Black Friday. Pune-te la curent, încă de pe acum, cu specificațiile unui produs.

Apoi, urmărește prețurile cu care sunt puse în vânzare de comercializanți și selectează câteva modele atrăgătoare din fiecare categorie, model care se mulează pe nevoile și cerințele actuale ale tale. În acest sens, review-urile sunt de mare ajutor. Dacă ești în căutarea unui smartphone, pe PLAYTECH găsești nenumărate review-uri care să te ajute să alegi cel mai bun telefon.

Dacă vrei să profiți de Black Friday, atunci strânge banii 

Un sfat inspirat e să nu cumperi electronice sau electrocasnice înainte de Black Friday. Nu te lăsa păcălit de campaniile și ofertele diferiților retaileri, iar dacă ceva e la un preț foarte bun, abia atunci ar trebui să-l iei în calcul.

În ceea ce privește prețurile crescute artificial, prețul unui produs de Black Friday trebuie să fie mult mai mic decât prețul din ultimele 30 zile, în conformitate cu Legea 650/2002. Așadar, dacă îți dorești cu ardoare unul sau mai multe produse, și le-ai văzut deja reduse zilele acestea, mai ai răbdare câteva zile. E posibil să fie mult mai ieftin pe 17 noiembrie.

Mai mult, ar trebui să ții cont și de condițiile de livrare ale magazinelor respective. ANPC recomandă cumpărătorilor online să afle toate detaliile despre condițiile de livrare sau modalitățile de plată, asta în cazul în care nu vrei să ai de-a face cu o firmă fantomă care să-ți mănânce banii. Ține cont că de Black Friday toți retailerii trebui să aibă pe site detaliile.

Trebuie să fii atent să găsești datele sale de identificare, cu denumire, adresă poștală și electronică, număr de telefon, numărul de înregistrare în registrul societăţilor comerciale și cel de înregistrare fiscală etc., caracteristicile produsului, prețul cu toate taxele incluse, prețul de livrare, modalități de plată și livrare și perioada de valabilitate a prețului și a ofertei.

După Black Friday poți returna produsul în 14 zile

De Black Friday 2017 vei fi atras de ofertele comerciantului, încât nu vei ține cont neapărat de specificațiile sau întrebuințarea produsului cumpărat. Ei bine, nu ai de ce să-ți faci griji. Orice produs comandat online poate fi returnat retailer-ului în maximum 14 zile, dacă nu ești mulțumit de el, fără să invoci vreun motiv anume și să-ți primești banii înapoi.

Ține cont că trebuie să citești termenii și condițiile de funcționare ale magazinului respectiv, ca să nu te trezești cu surprize nu tocmai plăcute. Altfel, spor la cumpărături.

În 2016, comerțul online din România a ajuns la circa două miliarde de euro, iar vânzările de Black Friday au fost de sute de milioane. Vor fi și reduceri, vor fi și prețuri reduse artificial. Dar, mai important decât orice, nu te lăsa dus de valul consumerist.

Nicoleta Apostol
Articol scris de
Nicoleta Apostol
Comentarii
Nicoleta Apostol
18:01 / 01.11.2017