Eliminarea Bitcoin de pe Steam poate fi un precedent istoric

Eliminarea Bitcoin de pe Steam poate fi un precedent istoric

Valoarea Bitcoin a explodat în ultimele săptămâni, dar nu toți sunt încântați de această creștere a celei mai populare monede criptografice.

Niciodată nu s-a scris despre Bitcoin la fel de mult ca în ultimul an. Moneda criptografică a ajuns să fie dezbătută în fiecare colț al mapamondului datorită modului surprinzător în care i-a crescut valoarea. În continuare sunt foarte mulți internauți care nu înțeleg foarte bine cu ce se mănâncă, dar asta nu înseamnă că se feresc să facă investiții semnificative în ea.

Trecând însă peste beneficiile evidente ale Bitcoin, inclusiv că a atins pragul de 15.000 de dolari per unitate, imaginea monezii criptografice a început să aibă de suferit. Steam era unul dintre magazinele virtuale importante care suportau plățile prin Bitcoin, dar compania Valve a anunțat în mod oficial că va renunța la suportarea acestei metode de plată. Motivul citat are legătură cu costurile de tranzacționare foarte mari și cu faptul că volatilitatea Bitcoin face extrem de dificilă finalizarea unei achiziții la prețul inițial din momentul în care o persoană a cumpărat un joc, până când banii ajung la Valve și, ulterior, la publisher.

Inițial, costul unei tranzacții în Bitcoin era de doar 20 de cenți. Aceasta era valoarea pe care cineva trebuia să o plătească pentru ca moneda virtuală să se transforme în bani reali. Prețul a crescut acum la 20 de dolari pentru același proces. Realist vorbind, problema nu este neapărat faptul că Bitcoin crește de la o zi la altă. O astfel de creștere ar fi în mod clar în beneficiul vânzătorului, în cazul de față, Valve. Aceeași monedă s-a ”bucurat” însă și de o scădere într-un ritm foarte alert. Pe blogul Steam a fost citată a scădere de 25% în doar câteva zile. Una peste alta, utilizatorii aveau de suferit din prisma faptului că Bicoin funcționa pe Steam. Costurile de tranzacționare și scăderea valorii Bitcoin au fost din totdeauna suportate de utilizatori.

Cei de la Valve au ținut însă menționeze că nu este exclus ca Bitcoin să revină pe Steam, doar că momentul exact al acelui eveniment va depinde de stabilitatea monezii.