Bill Gates încă regretă combinația Ctrl+Alt+Del și i-a găsit iar o explicație

Bill Gates încă regretă combinația Ctrl+Alt+Del și i-a găsit iar o explicație

Majoritatea utilizatorilor de PC-uri a folosit la un moment dat Ctrl + Alt + Delete, dar Bill Gates este convins că funcția ar fi putut fi mai simplă.

Bill Gates este cel mai bogat om din lume și cel care a pus bazele sistemelor de operare Windows. El a definit cele mai reprezentative elemente de interfață care încă se mai folosesc în sistemele de operare Microsoft și tot el a fondat respectiva companie. Ca în orice alt domeniu, indiferent cât de mult te-ai bucurat de succes, întotdeauna rămâi cu o serie de dezamăgiri.

Într-un interviu publicat de Bloomberg, fostul CEO Microsoft a menționat din nou combinația Ctrl + Alt + Delete . „Tastatura hardware IBM PC avea doar un singur mod prin care puteai genera o întrerupere. În mod evident, oamenii implicați ar fi trebuit să introducă o altă tastă pentru a ușura munca”, a explicat acesta. Acest punct de vedere vine în completarea celui din 2013, când Bill Gates a clasificat combinația Ctrl + Alt + Del ca fiind o greșeală. În mintea lui, soluția pentru apelarea managerului de activități ar fi trebui să fie de forma unei singure taste, dar cel care a făcut designul tastaturii IBM nu a vrut să le dea un singur buton.

Creatorul este David Bradley, inginer IBM, care a venit cu combinația de taste Ctrl + Alt + Del pentru a lansa Task Manager sau pentru a bloca accesul la un PC. În 2011, el a spus că, deși a inventat funcționalitatea, Bill Gates a făcut-o populară când a folosit-o în Windows NT.

„Inițial, era gândită ca un easter egg (surpriză – n.r.), ceva ce foloseam noi în etapele de dezvoltare și nu ar fi fost disponibilă nicăieri altundeva. Dar [creatorii de software] au aflat de ea. Ei încercau să aibă un sistem prin care să poți lansa un program și așa au găsit răspunsul. Puneai discheta, apăsai Ctrl + Alt + Del și, prin magie, programul pornea”, a explicat acesta.

Combinația Ctrl + Alt + Del a fost prezentă în Windows încă de la prima versiune a sistemului de operare, dar a funcționat și în MS-DOS. Diferența majoră este că, dacă un sistem de operare nu este încărcat complet, în DOS, în BIOS sau în timpul procesului de boot, combinația repornește instant computerul. În toate versiunile de Windows, inclusiv Windows 10, Ctrl + Alt + Del îți deschide managerul de activități (Task Manager) și te ajută să închizi un program blocat.

Citește și: