27 dec. 2017 | 13:20

Bateria lui Elon Musk stabilește un nou record mondial

ACTUALITATE
Bateria lui Elon Musk stabilește un nou record mondial

Bateria-gigant pe care Elon Musk le-a promis-o australienilor a stabilit un nou record mondial, în urmă cu câteva zile.

Bateria enormă realizată de Elon Musk pentru Australia de Sud a ajuns în centrul atenției recent, pentru că este cea mai mare de acest fel din lume. Au trecut câteva săptămâni de când aceasta a fost activată, iar acum bateria este subiectul unui nou record mondial.

De această dată, vorbim despre timpul de care bateria a avut nevoie pentru a intra în acțiune după ce în regiune a avut loc o pană de curent.

Bateria a fost construită de compania Tesla, iar acumulatorul litiu-ion are o capacitate de 100 MW, fiind de trei ori mai mare decât a doua cea mai mare baterie din lume. Aceasta este conectată la ferma eoliană Hornsdale, la aproximativ 200 kilometri nord de Adelaide. De activitate acumulatorului se ocupă francezii de la Neoen; aceasta stochează energia produsă de turbinele eoliene și este pusă la treabă când apar pene de curent.

Un astfel de eveniment a avut loc în urmă cu aproximativ o săptămână. O centrală electrică din Victoria a avut o prolemă care ar fi necesitat tăierea curentului pentru o perioadă destul de îndelungată. Totuși, bateria lui Musk a început să ofere energie sistemului în doar 140 de milisecunde.

”E un adevărat record, iar operatorii naționali au fost șocați de rapiditatea și eficiența bateriei în livrarea de curent după pană”, a declarat ministrul energiei, Tom Koutsantonis. În mod normal, ar fi fost nevoie de cel puțin 30-60 de minute pentru ca o altă centrală să livreze necesarul de energie în urma unei pene.

Musk s-a implicat în crearea acestei baterii după ce a aflat că guvernul local caută soluții pentru sistemul electric, ca urmare a unei furtuni uriașe, din septembrie 2016. Furtuna, considerată ca fiind una la 50 de ani, a lăsat peste 1,7 milioane de localnici fără curent.