Autentificarea Face ID de pe iPhone X a fost păcălită cu o mască

iPhone X este primul smartphone Apple care a renunțat la autentificarea prin intermediul senzorului de amprentă Touch ID pentru Face ID. Cea mai nouă tehnologie se pare însă că nu este infailibilă.

În conferința în care a fost dezvăluit iPhone X, cei de la Apple au insistat foarte mult pe nivelul surprinzător de securitate oferit de cel mai scump smartphone Apple. În acel context, s-a insistat foarte mult pe faptul că probabilitatea ca altcineva să-ți deblocheze telefonul este de un milion la unu. În plus, Face ID ar fi trebuit să fie atât de sigur, încât nici măcar măștile profesionale de la Hollywood nu îl pot păcăli.

Între timp, s-a dovedit că nu este chiar așa. Doi gemeni au fost primii care au demonstrat că mecanismul de securitate al Face ID poate fi păcălit. După aceea, două persoane cu o fizionomie similară au reușit să se autentifice pe același smartphone. În al doilea caz însă, a ieșit la iveală faptul că telefonul a înregistrat trăsături fizionomice ale celui de-al doilea utilizator pentru că tasta codul corect de autentificare pe aparat.

Cea mai recentă dovadă a faptului că Face ID poate fi păcălit vine de la un grup de experți în securitate din cadrul Bkav. Ei au reușit să creeze o mască ce este capabilă să înșele Face ID printr-un procedeu de imprimare 3D și folosind niște materiale speciale. Deși modelul final este unul 3D, au fost folosite și elemente 2D, precum ochii. În final demonstrația din clipul de mai jos este una incontestabilă, deși este destul de greu să afirmi dacă ar trebui sau nu să te îngrijorezi de faptul că funcționează.

Investiția în acest truc a fost de aproximativ 150 de dolari în materiale, la care se adaugă costul imprimantei 3D folosită la realizarea măștii. În total, au fost necesare aproximativ cinci zile pentru încheierea proiectului. Ideea de bază este că, în momentul în care ești o persoană atât de importantă încât echipe de oameni creează degete false pentru a-ți fura amprenta sau imprimă măști 3D după modelul tău, s-ar putea ca nici un telefon să nu fie suficient de sigur.

Alexandru Puiu
08:25 13.11.2017
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video