O nouă ”vulnerabilitate” descoperită în autentificarea Face ID de la iPhone X

iPhone X vine la pachet cu mecanismul de recunoaștere facială Face ID. Deși este surprinzător de eficient, s-ar putea să nu fie cel mai sigur din lume.

Până la iPhone X, smartphone-urile Apple din ultimii ani au incorporat un sistem de autentificare prin amprentă intitulat Touch ID. Având în vedere cât de rapid era, mulți l-au considerat ca fiind de referință în industrie. În plus, a fost îmbunătățit permanent de către Apple pentru a deveni din ce în ce mai rapid.

În cazul iPhone X, oficialii gigantului din Cupertino au optat pentru includerea unui sistem de recunoaștere facială foarte complex. Face ID incoporează o serie de instrumente ce par să fie similare cu cele implementate în bătrânul senzor Kinect. În orice caz, fiecare material de promovare pentru noul smartphone confirmă faptul că noul mecanism este imbatabil, dar, în același timp, reușește să te recunoască indiferent dacă porți ochelari și nu ai purtat înainte, te-ai machiat mai agresiv sau ți-a crescut barbă.

Se pare însă că Face ID are mici probleme, deși este destul de dificil să le clasifici ca fiind vulnerabilități. Conform clipului de mai sus, doi frați cu o fizionomie similară, dar departe de a fi identică, au reușit să păcălească Face ID după câteva experimente. Cei de la iMore au detaliat însă cum a putut fi posibil acest lucru și s-ar putea să aibă sens.

Face ID apelează la o rețea neurală pentru a îmbunătăți în permanență scanările feței tale pe care le folosește la autentificare. Pentru că a imortalizat evoluția modului în care ți-a crescut barba, știe că tot tu ești. În același timp, își dă seama că îmbătrânești, te îngrași sau slăbești.

Într-un document publicat de Apple în luna septembrie a acestui an, se explică foarte clar faptul că, dacă Face ID eșuează să te identifice și tastezi imediat codul de autentificare, își actualizează informația de autentificare. Practic, în acel moment, ai grăbit procesul de înregistrare a schimbărilor trăsăturilor faciale. Asta s-a întâmplat și în cazul fraților din clipul de mai sus, care s-au grăbit să tasteze codul după fiecare eroare.

Alexandru Puiu
08:22 07.11.2017
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video