Unul dintre puținele Apple-1 funcționale se va vinde cu o avere la licitație

Unul dintre puținele Apple-1 funcționale se va vinde cu o avere la licitație

Nu este prima oară când auzim de un Apple-1 vândut la licitație, dar un nou sistem a ieșit la suprafață și va fi disponibil pentru achiziție în curând.

A ajuns în magazine în 1976, în urmă cu 40 de ani. Cu toate acestea, un sistem Apple-1 în perfectă stare de funcționare va putea fi achiziționat în curând pentru o sumă astronomică la o licitație ce se va desfășura în Koln, Germania în luna mai a acestui an. Conform primelor estimări, prețul pentru el ar trebui să ajungă la aproximativ 320.000 de dolari, deși nu este deloc exclus să sară până la jumătate de milion de dolari.

O lecție de istorie într-o cutie, sistemele Apple-1 au fost în mare parte asamblate manual de către Steve Jobs, Steve Wozniak și câțiva prieteni. Tocmai din acest motiv, numărul lor este foarte limitat, iar numărul celor funcționale este infim.

Proprietatea unui inginer din Berkeley, California, acest computer Apple-1 va fi oferit împreună cu un amalgam de detalii extra care au toate șansele să impresioneze colecționarii. Vor fi incluse și manualul original în stare foarte bună împreună cu notițe redactate în urma unor conversații telefonice cu Steve Jobs și Wozniak, co-fondatorii Apple. În plus, electroniștii se bucura să primească diagrama originală a circuitelor integrate, cât și o chitanță pentru placa de bază și interfața cu casete audio.

Licitația pentru sistemul Apple-1 în stare de funcționare va fi organizată de casa de licitații Team Breker. Aceasta a făcut comunicatul de presă prin care anunță disponibilitatea acestei piese de muzeu pentru persoane cu buzunare foarte adânci. Conform descrierii oficiale, este cel mai bine conservat exemplar de computer Apple-1 care a ajuns pe piață în ultimii ani. Conform celor de la The Telegraph, acesta ar trebui să fie unul din opt sisteme ce se află încă în stare de funcționare pe întregul mapamond.

În trecut, un Apple-1 semnat de Steve Wozniak s-a comercializat cu 671.000 de dolari, iar un alt model care a ajuns la licitație în 2014 a fost achiziționat de organizația Henry Ford contra sumei de 905.000 de dolari.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: