Lumea aplicațiilor dubioase și roșii creată de comuniștii din China

Lumea aplicațiilor dubioase și roșii creată de comuniștii din China

Partidul Comunist din China caută să pătrundă în lumea aplicațiilor de telefon prin zeci de aplicații create pentru iPhone și Android, în scopul educării și promovării socializării între membrii partidului.

Până acum, comuniștii din China au încercat să trezească entuziasmul în tineri prin intermediul „construcției de partid”. Spre exemplu, pe vremea lui Mao Zedong, partidul promova critica de sine, care însemna ca membrii să își recunoască greșelile, iar tinerii erau trimiși la țară pentru a învăța să fie revoluționari veritabili.

Liga Tineretului Comunist a contribuit, timp de zeci de ani, la cultivarea minților proaspete ale tinerilor, dar recent a intrat într-un con de umbră. Acum, liderii Partidului Comunist din China tratează internetul drept un câmp de luptă. Lângă aplicații precum Angry Birds și Candy Crush, cei mai tineri dintre cei 90 de milioane de membri pot găsi aplicații cu tematică comunistă.

În China există o fabrică de aplicații pentru Partid

Aplicația Smart Red Cloud, menită să educe și evalueze, a fost creată de cei de la Universitatea de Electronică și Tehnologie din China. Utilizatorii acesteia pot primi notificări cu privire la partid, accesa tutoriale despre ideologie și discuta cu prietenii din aceeași ramură de partid, potrivit Liang Lihua, director de marketing la Yunshu Weilai. Aplicația colectează informații de bază ale celor care o folosesc, precum experiența de muncă, contextul familial și activitățile online ale acestora. Deja două milioane de membri ai partidului folosesc aplicația.

Mai sunt sute de aplicații asemănătoare Smart Red Cloud. Există și o „fabrică de aplicații” care dezvoltă aplicații pentru orice organizare de partid care dorește una. Potrivit lui Zeng Ying, director de proiect la compania de educație Hua Yu, există în jur de 300 – 400 de aplicații cu tematică comunistă. Aproape toate pot fi găsite în App Store, căutând „dang jian (党建)”, care înseamnă „construcție de partid”.

Aplicații de cultură generală pentru membrii partidului din China

Aplicația lansată de Hua Yu ține întruniri online cu angajații săi îndepărtați care sunt membri de partid. Compania de educație își clasifică cei peste 10.000 de membri de partid săptămânal și lunar în funcție de scorurile acestora la testele legate de cunoștințele lor despre partid. În Laizhou, în provincia de nord-est Shandong a Chinei, aproximativ 70% din cei 60.000 de membri de partid folosesc aplicația Hua Yu, numită „Dang Yuan Le E Xue”, care se traduce prin „membri de partid care învață fericiți online”.

Evoluția bruscă în direcția aplicațiilor de mobil reflectă ambițiile Chinei cu privite la industria tehnologiei. În luna iulie a acestui an, China a declarat că vrea să devină, până în 2030, lider mondial al inteligenței artificiale. Gigantul social media Tencent și uriașul de e-commerce Alibaba contribuie la realizarea acestei ambiții prin bazele de date pe care le-au strâns de-a lungul timpului.

Chinezii care vor să își aplaude liderul au aplicație

Pentru membrii de partid care nu au apucat să aplaude ultimul discurs al președintelui Xi Jinping, și vor să se revanșeze, există aplicația lansată de Tencent, numită „Excellent Speech: Clap for Xi Jinping”, conform Engadget. Jocul, bazat pe principiul „cine poate să apese pe ecran de mai multe ori”, a fost jucat de 400 de milioane de ori în noaptea lansării, conform What’s On Weibo. Când deschizi aplicația, ești întâmpinat de un clip al discursului dat de Jinping miercuri. Apoi, trebuie să apeși pe ecran de cât mai multe ori în timpul unei pauze de 19 secunde. Potrivit New York Times, maximul de apăsări per rundă este de 1.000, ceea ce ar însemna 52 de apăsări pe secundă, ceea ce pare oarecum imposibil.

Dacă toate aceste aplicații și jocuri sunt sau nu de ajutor pentru partid rămâne de văzut. Ar putea avea chiar un efect nedorit, pentru că ar putea semnala membrilor de partid că sunt urmăriți, lucru ce ar putea să îi facă pe aceștia mai precauți. Huang Haifeng, profesor asociat în științe politice la Universitatea din California, a însumat cel mai probabil viitor al acestei revoluții a aplicațiilor comuniste: „Pe termen lung, nu sunt sigur dacă ajută partidul. Probabil se va întoarce împotriva lor”.

Citește și:
Sursa: Quartz