Milioane de dispozitive cu Android au fost infectate cu un virus malware

Milioane de dispozitive cu Android au fost infectate cu un virus malware

Un virus de tip malware face ravagii printre dispozitivele Android. El se numește ”CopyCat” și a infectat peste 14 milioane de telefoane și tablete care rulează acest sistem de operare. Virusul a fost depistat de o firmă israeliană de securitate cibernetică.

Malware-ul care opera nestingerit de mai bine de un an s-a răspândit foarte mult, iar creatorii săi au reușit să pună mâna pe 1,5 milioane de dolari până acum. Google a încercat să țină sub control această epidemie, însă fără prea mare succes. Se pare că ea activează prin prin aplicații de tip ”third party” și nu prin aplicația oficială a Google, Play Store. Compania americană estimează că mai sunt încă 50.000 de dispozitive care rulează acest virus, însă se fac eforturi pentru ca malware-ul în cauză să fie eradicat.

În perioada în care CopyCat a fost cel mai activ, acesta a reușit să obțină controlul ”root” asupra a opt milioane de device-uri și să instaleze peste 4,9 milioane de aplicații pe telefoane și tablete, generând un profit frumușel pentru hackeri. Cele mai multe dispozitive afectate au fost în Asia de Sud-Est, și anume în state precum Bangladesh sau Pakistan. Virusul nu s-a oprit acolo și a lovit și în Statele Unite ale Americii, unde a infectat circa 280.000 de dispozitive mobile.

Hackerii responsabili de CopyCat au fost descoperiți în China. Ei făceau parte dintr-un startup de ad-tech, MobiSummer, care se specializa în reclame online. Publicitatea prin fraudă a devenit un mod foarte inventiv prin care escrocii vor să facă bani. aceeași firmă de cybersecurity a mai descoperit scheme frauduloase de publicitate prin care beneficiarii câștigau și 300.o00 de dolari pe lună. Malware-ul este încă una dintre cele mai stringente probleme prezente pe Android, notează Venturebeat.

Citește și:
Etichete: