Albinele nu sunt pe cale de dispariție, doar se ascund de noi

Albinele nu sunt pe cale de dispariție, doar se ascund de noi
15:00 11.02.2017

Albinele sunt cei mai importanți aliați ai mediului și implicit ai oamenilor, mulțumită rolului lor de a asigura reproducerea plantelor care ne asigură hrana, iar lucrurile se schimbă considerabil în lumea acestor insecte, deci și în a noastră.

O echipă de cercetători din Australia au descoperit că albinele care trăiesc în zonele împădurite și pline de vegetație, unde prezența omului nu este simțită, au un metabolism mai rapid. Asta înseamnă că ele pot performa funcțiile vitale supraviețuirii lor mult mai rapid și mai eficient, decât albinele care trăiesc în medii urbane, bine dezvoltate, conform Gizmodo.

Din câte se pare, în loc să caute modalități de a găsi nectar, albinele din mediile foarte populate de om se bazează mai mult pe hrana pe care o au în stup. Lucru care practic dăunează ecosistemului și traiului uman, pentru că în lipsa unor prieteni zburători care să polenizeze plantele, recolta va scădea considerabil.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au măsurat rata metabolismului și ingestia acestora, cu ajutorul a două substanțe, rubidiu radioactiv și sodiu radioactiv, pe care le-au plasat în șase stupuri. Jumate dintre stupuri au fost plasate într-un mediu bogat în plante și copaci, iar cealaltă jumătate într-un loc proaspăt despădurit.

După o vreme, oamenii de știință au calculat cantitățile celor două substanțe în corpul albinelor, iar descoperirea nu a fost una prea fericită pentru cercetători. Rezultatele au arătat că albinele din mediile afectate de om au mâncat mult mai puțin, raportat la celelalte și deci, consumul de energie a fost mai scăzut.

Ceea ce ne arată acest studiu, este contraintuitiv. În general, dacă nu ai resurse suficiente, procesul de căutare al acestora este mai extins, iar în cazul în care ai o cămară plină cu toate alimentele de care ai nevoie, cel mai probabil, nu vei merge la magazin să-ți cumperi și mai mult.

În final, ceea ce rezultă de aici, este că modul în care se dezvoltă insectele este profund afectat de modul în care noi ne ducem traiul. Iar dacă modificarea peisajului le determină pe acestea să se ascundă, este bine de știut. În acest mod, cercetătorii vor putea lua măsuri pentru a diminua acest efect.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: