2017 ar putea fi al doilea cel mai călduros an înregistrat până acum

2017 ar putea fi al doilea cel mai călduros an înregistrat până acum

Se pare că 2017 ar putea fi unul din cei cinci cei mai călduroși ani ai planetei, potrivit informațiilor de la National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) și NASA.

NASA a spus că 2017 va deveni, probabil, al doilea cel mai călduros an înregistrat până acum, imediat după 2016, care detronase de pe prima poziție 2015. Oamenii de știință de la NOAA sunt însă de părere că 2017 va fi al treilea cel mai călduros an.

Gavin Schmidt, om de știință specizlizat pe climă la NASA, spune că probabilitatea ca 2017 să fie al doilea cel mai călduros an înregistrat până acum este de 98%.

În clasamentul NOAA, 2016 este, de asemenea, cel mai călduros an. În 2016, încălzirea globală și un puternic El Niño au făcut ca temperaturile de suprafață la nivel global să crească. Fenomenul El Niño e caracterizat de temperaturi mai blânde decât în mod normal în zona de tropice a Oceanului Pacific. Poate declanșa o serie de reacții în lanț care pot altera clima la nivel global. Reacțiile cu pricina încălzesc oceanul și atmosfera.

În 2017, nu am avut parte de El Niño. Chiar și așa, temperaturile de suprafață au fost extrem de mari. NOAA spune că temperaturile medii globale din acest an sunt cu 0,84 grade celsius mai mari decât cele din secolul 20.

În momentul de față,  se desfășoră El Niña, fenomenul în care temperaturile din zona de tropice a Oceanului Pacific devin mai răcoroase decât e normal. De-a lungul timpului însă, atât El Niño, cât și El Niña, au pierdut din intensitate, până în punctul în care a devenit aproape imposibil să avem temperaturi mai răcoroase decât ar fi normal. Ultima lună mai răcoroasă decât în medie a fost luna februarie a anului 1985.

Anul 2017 a presupus evenimente climatice extreme – de la uraganele dezastruoase din Oceanul Atlantic și până la focurile care mistuiesc California și în momentul de față. Mai mult, un iceberg masiv s-a rupt din banchiza Larsen C din Antarctica, ceea ce ne amintește cât de mare este miza încălzirii globale.

Citește și:
Sursa: Mashable