Cântece pe care să le asculți de 1 decembrie, ca un bun român ce ești

Cântece pe care să le asculți de 1 decembrie, ca un bun român ce ești

De 1 decembrie, România a sărbătorit 99 de ani de când există ca această țară mare. Ca să nu uiți că ești român, ți-am făcut o listă cu melodiile tradiționale pe care o să le auzi, cu siguranță, oriunde ai merge și oriunde te-ai uita.

Ziua națională a României a cunoscut mai toate anotimpurile: între 1866-1947 se sărbătoarea pe 10 mai, între 1948-1989 pe 23 august. Fostului președinte Ion Iliescu, prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, a decis ziua de 1 decembrie să fie aleasă drept zi națională și sărbătoare publică în România.

1 decembrie marchează și un eveniment istoric, unirea Transilvaniei cu România. Asta în cazul în care ai sărit peste orele de istorie. În orice caz, noi, ca români, ne-am făcut câteva tradiții, nu doar de Crăciun, Anul Nou sau Paște. De 1 decembrie avem câteva obicieiuri pe care le-aam adoptat și le-am tot practicat. De exemplu, celebrele bucate tradiționale românești, pe care le vei servi în piețe sau locuri, după ce vii de la paradă, bineînțeles, ca fasolea cu cârnați sau ciolan.

După ce ai admirat diversele cadre militare, în frunte cu distinșii politicieni, și după ce ai luat masa de prânz, tradțională, să nu uităm, poate vrei să mai pierzi timpul la o bere, că tot e zi liberă de la stat. Astfel, fie că o faci în oraș sau acasă, fie că ai televizor sau radio, vei auzi sau chiar vei cere să asculți câteva cântece, la fel, ”tradiționale”.

Nicolae Furdui Iancu îți amintește că ești român, măcar de 1 decembrie

Probabil una dintre puținele zile în care acest artist este pe buzele românilor. Cert este că acest cântec, ”Noi suntem români” este poate cel mai cunoscut cântec patriot, care-ți vine-n minte atunci când te gândești la Ziua Națională a României și se înțelege: dacă ai crescut cu TVR-ul, întreaga zi asistai la momente artistice dedicate acesteea. Nicolae Furdu-i Iancu era cap de listă și, cumva, merită.

”Doamne, ocrotește-i pe români”, cântecul care-ți dă nițică speranță de 1 decembrie

La fel, un cântec emblematic pentru români de 1 decembrie, ”Doamne, ocrotește-i pe români”. Versurile trezesc ceva în tine, e drept, rămâne să asculți și să vezi ce. Ciudat e că în restul anului dacă asculți melodii ale cântăreților de muzică populară ești văzut ca un dubios, dar de 1 decembrie ai dreptul, e chiar indicat.

”Cântă cucu-n Bucovina”, cântecul românilor din străinătate

Nu țin minte de când știu acest cântec, probabil că m-am născut cu el deja învățat. Cumva să fiu pregătita. În orice caz, când îl auzi pe Grigore Leșe interpretând acest cântec, îți dai seama că ai mai îmbătrânit un an sau, mă rog, el a îmbătrânit mai mult, Varianta modernă a acestui cântec a fost prezentată la X Factor, asta ca să înțeleagă și tinerii despre ce-i vorba-n cântec.

”Treceți batalioane române Carpații”, cântec patriotic bun pentru 1 decembrie

Nu există să fii român și să nu fi auzit de ”Treceți batalioane române Carpații” și, cumva, este cântecul istoriei țării noastre, deci are un loc aparte de ziua națională a României.

”Drum bun, drum bun, toba bate”, cântecul tuturor paradelor militare

Poate doar mie mi se pare, dar ”Drum bun, drum toba bate” nu prea a fost luat în serios, pentru că ritmul nu e prea ”serios”. Lăsând gluma la o parte, la fel ca ”Treceți batalioane române Carpații” e un cântec al istoriei României și e nelipsit de la paradele militare.

Citește și: