Ziua Națională, sărbătorită de Google printr-un Doodle Special

Ziua Națională, sărbătorită de Google printr-un Doodle Special

Ziua Națională este subiectul celui mai nou Doodle de la Google. De Ziua Națională a României, Google și-a schimbat ”logo-ul” de pe prima pagină, pentru a le face o mică bucurie tuturor românilor. 

Ziua Națională a României nu a fost mereu sărbătorită pe data de 1 decembrie. Între anii 1866 și 1947, se sărbătorea pe data de 10 mai, iar între anii 1948 și 1989, era sărbătorită pe 23 de august.

Abia pe 31 iulie 1990 a fost dată o lege, promulgată de fostul președinte Ion Iliescu, care prevedea că ziua de 1 decembrie să fie declarată Ziua Națională și sărbătoare publică. În Constituția României, mențiunea apărut în 1991, articolul 12, alineatul 2.

Google și-a schimbat Doodle-ul de pe prima pagină pentru a sărbători Ziua Națională a României, dar numai noi putem vedea noul logo, nu și persoanele din alte țări, după cum se arată și pe blogul companiei.

”Doodle-ul de astăzi sărbătorește Ziua Națională a României, cunoscută și ca ziua Unirii. Această zi marchează un eveniment istoric. Pe 1 decembrie, 1918, provinciile Transilvania, Banat, Basarabia și Bucovina s-au unit cu Moldova și Muntenia. Ziua este comemorată cu o paradă militară în capitala țării, București, dar și prin evenimente locale prin toată țara”, se mai arată pe blogul oficial al Google. Descrierea Doodle-ului se termină cu o urare: ”La mulți ani de Ziua Națională, România!”.

Logo-ul de anul acesta înfățișează o poartă din lemn, înconjurată de culorile drapelului, iar în spate este un peisaj însorit.

Acesta nu este primul logo creat de Google pentru Ziua Națională a României. În 2009, litera L a fost înlocuită cu drapelul țării noastre, în 2010 a fost inclusă și harta țării, în 2011 a fost formată și o horă în Doodle, iar anul trecut a fost marcat prin Coloana Infinitului a lui Brâncuși.

Parada a început la ora 11.00 și se desfășoară la Arcul de Triumf din Capitală, iar mai pe parcursul zilei vor fi concerte.

Octavian Palade
Articol scris de
Palade Octavian
Octavian Palade
Comentarii
Octavian Palade
11:25 / 01.12.2016