Gândirea simbolică a omului preistoric este atestată de o nouă descoperire

Gândirea simbolică a omului preistoric este atestată de o nouă descoperire

O nouă descoperire făcută într-o peșteră etiopiană ne oferă mai mult detalii despre gândirea simbolică a omului, arată stiridinlume.ro.

Peștera Porc-Epic din Etiopia era, acum aproximativ 40.000 de ani, locația unei comunități ce devota un timp considerabil procesării de ocru, o pudră roșiatică folosită pentru mai multe lucruri, inclusiv pentru vopsea. Artizanii din această societate primitivă au reușit să creeze o gamă de substanțe mult mai complexe decât a înțeles cineva să realizeze până la acel moment. Unele erau folosite pentru crearea unor arme mai bune, iar altele pentru artă și decorațiuni.

Antropologii consideră deseori că procesarea ocrului este strâns legată de gândirea simbolică a omului. Asta se datorează parțial faptului că ocrul este relativ dificil de produs, deoarece necesită câțiva pași de procesare și cel puțin două unelte. Întâi, roca bogată în oxizi de fier trebuie pulverizată, apoi trebuie transformată în pudră, conform arstechnica.com.

Gândirea simbolică este relevată de folosirea artistică sau cosmetică a ocrului. Cu toate acestea, oamenii preistorici au folosit acest element și în scopuri utilitare. Întrebarea care i-a măcinat pe oamenii de știință este dacă ocrul a fost folosit prima dată pentru inginerie sau pentru a crea artă. Cu alte cuvinte, gândirea simbolică începe cu esteticul sau cu știința?

23 de unelte de procesare a ocrului din peștera etiopiană au fost analizate, iar răspunsul este că cele două sarcini au apărut simultan, în aceleași ateliere primitive. Peștera Porc-Epic din Etiopia este unică din punct de vedere arheologic. Cercetătorii au înțeles că ocrul a început să fie procesat aici acum 45.000 de ani, însă cea mai intensă activitate a avut loc aproximativ 40.000 de ani.

Procesarea ocrului s-a întâmplat și mai devreme, existând dovezi datând de acum 100.000 de ani, în Africa. cu toate acestea, acest sit arheologic este primul unde oamenii de știință au găsit dovada cea mai bună că ocrul a fost folosit pentru mai multe activități.

 

Citește și:
Etichete: