06 apr. 2016 | 03:07

WhatsApp a devenit mai sigur pentru un miliard de utilizatori

ACTUALITATE
WhatsApp a devenit mai sigur pentru un miliard de utilizatori

Criptarea datelor a fost un subiect foarte aprins în ultimele săptămâni, mai ales în SUA, iar creatorii WhatsApp au decis să o implementeze in-app pentru aproximativ un miliard de utilizatori.

Securitatea datelor mobile și intimitatea posesorilor de smartphone este din ce în ce mai importantă. Cu cât ajungem să stocăm un volum de date mai mare pe smartphone, cu atât suntem mai sensibili în momentul în care cineva vrea să ne acceseze informațiile. În acest context, orice gest similar cu cel al dezvoltatorilor WhatsApp trebuie lăudat cu entuziasm.

Având în vedere că oficialii FBI nu au mai avut nevoie de ajutorul Apple pentru a intra în meniul telefonului unui terorist, este îmbucurător faptul că echipa WhatsApp a introdus într-un timp relativ scurt criptarea mesajelor pentru întreaga sa bază de utilizatori. Astfel, doar expeditorul și destinatarul unui mesaj poate cunoaște conținutul unei conversații.

Compania deținută de Facebook și-a făcut un obicei din a introduce actualizări de funcționalitate în aplicațiile sale la intervale regulate de timp. La această oră, cei peste un miliard de utilizatori de WhatsApp pot trimite complet gratuit mesaje, pot purta conversații în format audio și pot trimite diverse tipuri de documente, pe lângă fotografii sau clipuri video.

Deși au promis de ceva timp că vor începe propagarea criptării mesajelor trimise prin WhatApp, este bine de știut că procesul s-a finalizat cu succes. Criptarea end-to-end va fi folosită pentru protejarea tuturor tipurilor de mesaje, apeluri vocale și fișiere trimise. Nici măcar platforma folosită nu mai contează. Indiferent dacă folosiți WhatsApp pe un iPhone, Android, Windows Phone sau un Nokia cu clapetă de acum câțiva ani, cu toții vă veți bucura de conversații mai sigure prin intermedieul aplicației de chat.

Cel mai ușor mod pentru a înțelege diferența dintre criptarea end-to-end integrată acum în WhatsApp și orice alt tip de criptare este că nici măcar dezvoltatorul aplicației nu vă poate accesa informațiile. Astfel, indiferent ce autoritate americană se prezintă la WhatsApp cu un mandat, acel mandat este redus la zero, deoarece WhatsApp nu mai are cheile către datele voastre.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele