30 nov. 2016 | 12:45

Unul dintre cele mai cunoscute droguri ar putea fi folosit în scopuri terapeutice

ACTUALITATE
Unul dintre cele mai cunoscute droguri ar putea fi folosit în scopuri terapeutice

MDMA, forma pură de Ecstasy, ar putea fi folosită în curând în medicină, pentru a trata pacienții care suferă de boli incurabile și pentru a le oferi o mână de ajutor celor care suferă de sindromul stresului post-traumatic.

În ceea ce privește sindromul stresului post-traumatic, rezultatele au fost atât de promițătoare, încât FDA a introdus drogul în a treia fază de testare. Aceasta reprezintă ultimul pas înainte de aprobarea pentru folosirea ca medicament, potrivit Engadget.

În studiile inițiale, pacienții au fost supuși la 12 săptămâni de psihoterapie și au avut parte de trei sesiuni de opt ore, în care au consumat MDMA. După ce au luat drogul, au stat pe o canapea, înconjurați de lumânări și flori, în timp ce se auzea în surdină muzică relaxantă. Reacțiile au indicat că sesiunile de terapie ar putea fi acompaniate de un consum controlat de droguri, care nu ar afecta pacienții, ci dimpotrivă.

Ingrid Pacey, prrincipalul autor al studiului, a spus că cel mai remarcabil efect a fost nivelul crescut de încredere. Pacienții au putut vorbi mai ușor despre evenimentele dureroase din trecut, în condițiile în care, în mod normal, le blocau amintirea, de teamă. Sub efectul MDMA, pacienții au plâns și s-au consumat emoțional, dar au putut scoate la suprafață trăiri pe care le ascunseseră. Traumele au devenit mai ușor de depășit și de înțeles.

Evident, există membrii ai comunității medicale îngrijorați de faptul că aprobarea federală a tratamentului ar putea determina oamenii să procure drogul ilegal și să îl consume nesupravegheați, așa cum s-a întâmplat cu opioidele. Dacă este aprobat, drogul ar putea fi disponibil în scopuri terapeutice până în 2021.