Ar putea exista o legătură între sex și vulnerabilitatea în fața drogurilor

Ar putea exista o legătură între sex și vulnerabilitatea în fața drogurilor
13:00 10.10.2016

Sensibilitatea oamenilor în raport cu anumite droguri ar putea fi determinată de frecvența actelor sexuale pe care le au.

Mai clar, o echipă de oameni de știință sugerează că cei care fac sex des ar putea dezvolta toleranță la anumite droguri, iar cei aflați la polul opus ar putea avea o sensibilitate crescută față de aceste substanțe. Totuși, precum în majoritatea experimentelor care implică substanțe ilegale, studiul a fost efectuat pe șoareci de laborator, nu pe oameni, așa că nu putem ști cu câtă precizie se aplică regula și în cazul nostru.

Studiul a fost publicat în Journal of Neuroscience, iar cercetătorii au reluat studii anterioare care arătau că atunci când șoarecii au activitate sexuală intensă, neuronii care eliberează dopamină în zona tegumentului ventral din creier se micșorează. Zona tegumentului central face parte din circuitul de recompensă din creier și e responsabilă pentru generarea senzației de plăcere. Prin urmare, această senzație scade odată cu dimensiunea neuronilor respectivi, potrivit IFL Science.

Un astfel de efect a fost observat şi în cadrul dependenţilor de opiacee, majoritatea dezvoltând toleranță pentru drogul pe care îl consumă regulat. În mod similar, și şoarecii foarte activi sexual au dezvoltat o toleranţă crescută pentru droguri precum amfetamina, aceştia necesitând o doză mai mare pentru a resimţi aceleaşi efecte.

În cadrul ultimului studiu, cercetătorii le-au permis şoarecilor să se împerecheze înainte de a-i lăsa celibatari pentru o perioadă. În timpul abstinenței, şoarecii au prezentat o sensibilitate mai crescută pentru amfetamină și au dat semne de vulnerabilitate crescută și dezvoltare a dependenței.

Pentru a putea observa ce anume produce efectul respectiv, cercetătorii au blocat chimic activitatea zonei tegumentului ventral, în timp ce le-au permis şoarecilor să se împerecheze încontinuu înainte de a-i lăsa singuri pentru încă o săptămână. Sexul nu a avut niciun efect asupra dimensiunii neuronilor, prin urmare, şoarecii nu au prezentat o modificare a sensibilității pentru amfetamină.

Autorii studiului au declarat că, prin blocarea dopaminei în timpul abstinenţei sexuale, a fost suprimat un factor de transcripţie numit ΔFosB, despre care au suspectat că ar fi responsabil pentru schimbările plasticităţii neuronale în condiții normale.

Experții au concluzionat că prin activarea neuronilor care eliberează dopamină din zona tegumentului ventral în timpul sexului, se produce schimbarea dimensiunii neuronilor. Ulterior, în perioadele de abstinenţă, acest lucru ar putea dezvolta o reciptivitate crescută față de efectele anumitor droguri și, prin urmare, o predispoziție mai mare de a dezvolta dependență.

 

loading...