20 ian. 2016 | 18:11

„The Martian” în realitate: Chris Hadfield îți arată cum e să trăiești în spațiu

ACTUALITATE

Nu putem să nu fim subiectivi când vine vorba de Chris Hadfield. E, fără îndoială, unul dintre cei mai simpatici astronauți din toate timpurile, iar clipul de mai sus o confirmă. În doar un minut și jumătate, reușește să răspundă câtorva dintre cele mai mari curiozități ale pământenilor în ceea ce privește trăitul în spațiu.

De exemplu, vei afla că dacă vrei să storci un tricou ud în spațiu, nu vei avea prea mare succes, și chiar și tăierea unghiilor poate să îți dea bătăi de cap. Spălarea dinților, iar, nu are aceleași etape precum pe Pământ, căci singura modalitate prin care poți scăpa de pastă e să o înghiți. Poți să și plângi în spațiu, dar lacrimile nu vor curge, ci vor deveni un fel de gelatină lipită de față.

Chris Hadfield e unul dintre cei patru astronauți canadieni aleși de NASA în 1992. Prima sa expediție în calitate de specialist a fost în 1995, când a vizitat stația spațială rusească Mir. În 2001, a vizitat Stația Spațială Internațională,  iar în decembrie 2012 a mai avut o astfel de expediție, tot acolo, unde a fost membru până în 2013. În cadrul misiunii Expedițion 35 a fost comandant al ISS și a fost responsabilul pentru un echipaj de cinci astronauți și multe experimente legate de impactul gravitației asupra biologiei umane.

În timpul acestei misiuni, a devenit popular pe internet, publicând tot timpul imagini și informații despre viața la bordul ISS pe Twitter, Facebook, YouTube, Google+ și Tumblr. În mai 2013, când s-a întors pe Pământ, a anunțat că se retrage, după o carieră de 35 de ani ca pilot militar și astronaut. De asemenea, el e omul care a filmat primul videoclip muzical în spațiu, un cover după „Space Oddity” a lui David Bowie, în 2013.