„Am pierdut un erou”: a murit David Bowie, artistul care a schimbat universul SF

David Bowie a murit din cauza cancerului, la doar câteva zile după ce a împlinit 69 de ani. Dincolo de impactul imens pe care l-a avut asupra industriei muzicale și culturii pop, nu trebuie să uităm de contribuția asupra SF-ului. El e artistul care a schimbat modul în care gândim despre extratereștri.

De la început, David Bowie s-a diferențiat de ceilalți interpreți din sfera rock-ului, orientându-și atenția către teme aproape neexploatate în muzică. Primul hit al său, Space Oddity, i-a stabilit locul de artist care nu abordează pur și simplu subiecte SF, precum călătoria în spațiu, dar care și înțelege disconfortul poziției umane în cosmos. Sunetele psihedelice de pe fundal te fac parcă să simți că ești departe de universul cunoscut. În anii care au urmat după lansarea faimoasei piese, Bowie a produs câteva dintre cele mai pătrunzătoare reprezentări ale extratereștrilor și nu numai.

Albumul Ziggy Stardust and the Spiders from Mars, o capodoperă rock a unei trupe fictive condusă de o figură misterioasă, e unul dintre cele mai complexe albume cu care se poae mândri un artist modern. Ziggy Stardust e doar unul dintre alter ego-urile pe care Bowie și le-a construit, de-a lungul timpului, și e poate primul star rock fictiv.

Bowie a apărut și în filmul The Man Who Fell to Earth, în rolul unui extraterestru humanoid. Filmul a fost un predecesor pentru alte filme celebre care au abordat ideea extratereștrilor care se plimbă printre noi, dintre care amintim Under The Skin.

“David Bowie a trecut dincolo liniştit, înconjurat de familia sa, după ce vreme de 18 luni a luptat, cu mult curaj, împotriva cancerului de care suferea”, a scris fiul regretatului artist. Bowie abia împlinise 69 de ani vineri, 8 ianuarie și lansase un alt album senzațional, al 28-lea din carieră, intitulat Blackstar.

Potrivit presei internaţionale, noul material discografic i-a impresionat pe criticii din industria muzicală, care spuneau că Blackstar reflectă pe deplin dorinţa artistului britanic de a explora noi tendinţe muzicale. Pentru piesele de pe albumul Blackstar, David Bowie colaborase cu membrii unei trupe de jazz, pe care i-a cunoscut într-un bar din cartierul newyorkez West Village. Conceptul noului disc a fost realizat de producătorul muzical Tony Visconti, un vechi colaborator şi prieten al artistului britanic.

David Bowie a murit, dar va rămâne în memoria tuturor drept unul dintre cei mai iconici artiști pe care industria muzicală britanică i-a dat, iar locul său de onoare în topul celor mai mari staruri rock din toate timpurile va rămâne ocupat. Vestea tragică a morții sale a atins întreaga lume, iar numeroși artiști și persoane publice au adus elogii în social media pentru cel care a inspirat generații întregi și care a schimbat felul în care percepem realitatea.

A murit David Bowie-Ruby Rose

David Bowe

Citește și: