Terminator ar putea fi realitate: un expert avertizează în legătură cu pericolul roboților

Terminator ar putea fi realitate: un expert avertizează în legătură cu pericolul roboților

Încă o zi, încă o teorie potrivit căreia roboții ne vor distruge pe toți. De data aceasta, avertismentul vine de la creatorul unui proiect destinat cercetării pericolelor inteligenței artificiale.

Amnon Eden crede că suntem aproape de a nu mai avea cale de întoarcere în ceea ce privește inteligențele artificiale, și că nu înțelegem încă foarte bine consecințele. De asemenea, acesta susține că ar trebui ca cercetările în 2016 să fie mai clar orientate asupra acestei potențiale probleme, pentru a nu ajunge într-o situație precum cea pe care am văzut-o în celebrul Terminator, potrivit Express.

Declarația lui Eden a venit după ce Nick Bostrom, profesor la Oxford, a spus că super-inteligențele artificiale ar putea avansa până în punctul în care scopurile lor nu ar fi aceleași cu cele ale oamenilor. A mai susținut și că, spre deosebire de schimbările climatice și de ingineria genetică, guvernele din toată lumea ar trebui să pună în mișcare mecanisme pentru a controla inteligențele artificiale.

„Computerul este practic o cutie, iar tot ce intră în el e practic cam tot ce poate folosi. Așadar, dacă nu îi spui că oamenii din țările reci ar putea muri dacă nu au încălzire, cum va ști asta? Cum ar putea defini ce înseamnă bun sau prietenos? Rezultatul acestei singularități nu ar fi că roboții vor deveni malefici, ci că pur și simplu nu pot înțelege moralitatea umană”, a explicat Bostrom.

De asemenea, posibilitatea ca roboții să poată gândi pentru ei înșiși e un alt factor de risc, care nu poate fi neglijat. Un exemplu de bază ar fi situația în care unui supercomputer i se cere să facă oamenii mai sănătoși. „Dacă i se permite să ia decizii proprii, ar putea decide că avem nevoie să fim ceva mai rezistenți, așa că ar putea găsi toate controalele de căldură din lume și să le oprească”.

 

 

După cum spuneam și mai sus, astfel de teorii apar tot timpul și au fost emise chiar și de Elon Musk și Stephen Hawking. Părerile sunt tot timpul împărțite, dar recomandarea noastră e să nu ne panicăm înainte să fie cazul. De exemplu, cei de la Mercedes spun că nu avem niciun motiv de teamă.

 

Citește și: