Teorie a conspirației demontată: NASA nu a ascuns dovezi ale existenței unui OZN

Teorie a conspirației demontată: NASA nu a ascuns dovezi ale existenței unui OZN


Video-urile live transmise de NASA de la bordul Stației Spațiale Internaționale fac viața mai frumoasă celor pasionați de spațiu.

Ei bine, pe 9 iulie, în clipul de mai jos, pare să apară un obiect bizar în atmosfera Terrei. Potrivit lui Streetcap1, un utilizator YouTube probabil pasionat de teoria conspirației, este vorba de un OZN, iar NASA ar fi oprit strategic înregistrarea ca să nu divulge secretul existenței extratereștrilor întregii omeniri. Video-ul a făcut rapid 1,5 milioane de vizualizări, iar zvonurile s-au răspândit într-un ritm la fel de alert.

Oricum, acuzația generală e că era vorba de un OZN, pe care NASA l-a ascuns fără rușine. Din fericire, reprezentanții Agenției Spațiale au explicat în scurt timp că nu încape vorbă de așa ceva: „Totul se face automat. Nu e nimeni la panoul de control. Am folosit o rețea spațială, cu o acoperire foarte bună, dar care mai pierde semnalul uneori”, a declarat un oficial citat de Science Alert. Într-o declarație oficială, se explică faptul că, atunci când se pierde semnalul transmisiei, camerele afișează un ecran albastru sau un video presetat, în funcție de locul de unde vizionezi feedul.

Așadar, oprirea bruscă se explică, dar cum rămâne cu punctul luminos care se îndreaptă spre Terra? Nici acesta nu e ieșit din comun, întrucât în atmosferă se rătăcesc meteoriți și alte corpuri cerești de același tip. Cei de la NASA spun că e foarte posibil să fie o simplă reflecție a ferestrelor Stației Spațiale.

Nu ar fi prima oară când experții demontează teorii ale conspirației legate de OZN-uri prezente în live-urile NASA. James Oberg, fost inginer al Agenției, a spus că în cele mai multe situații, este vorba despre „mătreață spațială” (n.red.: nume de cod pentru particule de praf sau fulgi de gheață inofensivi găsiți ocazional în spațiu).

Oberg a activat în cadrul Agenţiei Spaţiale Americane la sfârşitul anilor ’90, după care a devenit jurnalist şi istoric specializat în domeniul aerospaţial. El a petrecut câteva decenii studiind presupusele apariţii ale OZN-urilor, citind testimonialele martorilor și vizionând respectivele înregistrări.

Fostul cercetător este de părere că simţurile umane sunt structurate în aşa fel încât să poată percepe doar obiecte a căror mişcare este lentă, anumite condiţii de propagare a luminii şi numai o atmosferă. În momentul în care aceste condiţii suferă schimbări, organismul nostru reacţionează imediat. Prin urmare, atunci când NASA chiar va găsi forme de viață extraterestre, probabil că ne va transmite și nouț.

Citește și: