Cele mai bizare povești cu OZN-uri făcute publice de CIA

Cele mai bizare povești cu OZN-uri făcute publice de CIA

Agenția americană CIA a dat publicității mai multe dosare secrete din anii 1950, legate de farfurii zburătoare și presupuse întâlniri cu extratereștri. 

Faptul că majoritatea acestor povești cu OZN-uri au apărut în anii ’50 nu e tocmai surprinzător. Atunci începea cursa pentru cucerirea spaţiului cosmic, filmele SF precum The Flying Saucer amplificau ideea că extratereștrii și mașinile lor zburătoare există. De asemenea, exista și temerea că o nouă conflagraţie mondială s-ar putea declanşa, dat fiind faptul că tocmai începuse „Războiul Rece”. Obsesia pentru extratereştri a atins cote atât de mari, încât, în anul 1953, CIA a angajat o echipă de cercetători pentru a investiga „problema obiectelor zburătoare neidentificate”.

Chiar dacă majoritatea s-au dovedit a fi întâmplări explicabile prin fenomene obișnuite, există câteva descrise în paginile dosarelor declasificate de autorităţile americane care sunt cât se poate de interesante, publicate de LiveScience. De asemenea, toate celelalte documente pot fi găsite aici.

Farfuria zburătoare din Germania de Nord

În 1952, în Germania, Oskar Linke şi fiica sa Gabriella se îndreptau spre casă, când una dintre anvelopele maşinii în care se aflau a explodat, în apropierea oraşului german Hasselbach. La scurt timp după accident, Gabriella a observat de la distanţă ceea ce părea iniţial a fi un cerb. În momentul în care Oskar s-a apropiat, a vazut doi indivizi aflaţi în vecinătatea unui vehicul de formă rotundă, având un diametru de circa 13-15 metri.

Conform declaraţiilor lui Oskar, unul dintre indivizi avea o protuberanţă pe piept, care strălucea în culorile verde şi roşu. Mai mult decât atât, în momentul în care fetiţa a strigat către tatăl ei să se întoarcă înapoi, cele două creaturi au intrat imediat în vehicul şi s-au ridicat spre cer. De asemenea, ar fi pus totul pe seama unei iluzii, dar atunci când obiectul a dispărut, a verificat locul unde îl văzuse, pentru a găsi o deschidere circulară în pământ, care părea săpată proaspăt.

Aparatele de zbor de deasupra minelor de uraniu

În acelaşi an, deasupra minelor de uraniu din districtul congolez Elisabethville, au fost observate două obiecte de formă circulară, iar știrea a apărut în ziarul local Die Presse. Potrivit articolului respectiv, la scurt timp după ce a detectat cele două forme misterioase, Pierre, unul dintre comandanţii aerobazei din Elisabethville a început să le urmărească cu avionul său de vânătoare.

După o cursă care a durat doar 15 minute, comandantul a pierdut obiectele din raza sa vizuală, într-o zonă aflată deasupra lacului Tanganyika. De asemenea, le-a estimat viteza la 1.500 de kilometri pe oră. Conform relatării lui Pierre, cele două obiecte păreau să fie realizate dintr-un material metalic asemănător aluminiului.

Totodată, comandantul a estimat că fiecare corp avea un diametru de aproximativ 12-15 metri, un corp central static şi o structură mobilă, care se rotea cu o viteză atât de mare, încât părea să fie cuprins de flăcări. Deși era considerat un om de încredere, declaraţia comandantului nu a fost confirmată de niciun alt militar aflat la baza aeriană din Elisabethville, dar cei de la CIA au creat o schiță a bizarului corp, împreună cu potențialele sale principii de operare.

Fumul neobișnuit de pe cerul Barcelonei

Aparent, anul 1952 a fost unul plin de evenimente neobişnuite în ceea ce privește presupusa existență extraterestră. Mai multe fenomene misterioase au avut loc în această perioadă atât în zona Spaniei, cât şi a Tunisiei sau Marocului. De exemplu, în acel an, reporterul spaniol Valentín García povestea că a observat în apropierea Barcelonei  fum venind de la un obiect având forma unei rachete. În acelaşi an, locuitorii din oraşul tunisian Sousse declarau că au văzut pe cer „un corp zburător, care se deplasa cu o viteză foarte mare, lăsând în urmă o lumină verde”.

În Maroc, au existat martori care susţineau că au observat obiect misterios, care descria pe cer o formă asemănătoare unei parabole. Până în momentul de faţă, CIA nu a făcut nicio declaraţie prin care să explice cum s-au desfăşurat toate aceste investigaţii. Din câte se pare, în cele mai multe cazuri, experţii ar fi ascuns toate dovezile pe care le-au găsit la faţa locului, din rațiuni încă neclare.

Citește și: