23 mai 2016 | 12:56

Știința din The Flash: cum poate supereroul să alerge vertical pe clădiri

ENTERTAINMENT
Știința din The Flash: cum poate supereroul să alerge vertical pe clădiri

Dacă te-ai uitat vreodată la The Flash, probabil te-ai întrebat cum poate Barry Allen, „cel mai rapid om din lume” să se cațere pe clădiri alergând, ca și cum ar fi pe o banală suprafață orizontală.

Cei de la Tech Insider au vorbit cu James Kakalios, fizician la Universitatea din Minnesota și autor al „The Physics of Superheroes„. Kakalios a atras atenția asupra unui lucru deja știut: factorul-cheie în mișcarea umană, fie ea verticală sau orizontală, e frecarea. „Alergăm datorită frecării. Forța de frecare reprezintă greutatea unui obiect presată pe suprafața pământului”.

Practic, frecarea se bazează pe faptul că picioarele noastre sunt ferme pe pământ, dându-le mușchilor un punct stabil din care să se împingă. Fără această forță descendentă (care acționează în contra forței de pe pământ, cunoscută drept „forță normală”), alergarea verticală e imposibilă, spune Kakalios.

„Dacă alergi pe o suprafață perfect verticală, atunci greutatea ta nu e paralelă cu ea, deci tehnic nu ai nicio frecare”, a mai explicat el. Totuși, în cazul lui The Flash, lucrurile stau puțin diferit. Aparent, dacă prinzi suficientă viteză, poți să îi atingi performanța. Dacă stăm să ne gândim mai bine, ceea ce face supereroul e o adaptare a ceea ce fac oamenii fără puteri supranaturale, în timpul flip-urilor precum cel din gif-ul de mai jos. „Și aici ai nevoie să manevrezi multă accelerație. De asemenea, și schimbarea direcției și rotația la 90 de grade necesită o accelerație incredibilă”.

via GIPHY

Prin urmare, The Flash ar trebui să fie capabil să ajungă la o viteză suficient de mare pentru a alerga vertical pe o clădire, fără să se bazeze pe legi fictive ale fizicii. Nu se poate spune același lucru și despre capacitatea de a se opri brusc, dar asta e deja o altă poveste.